Jak przechowywać mandarynki? Dzięki tym sposobom długo zachowają świeżość

Jak przechowywać mandarynki - Pyszności; foto: Canva
Zima to czas nadzwyczajnego wzrostu zainteresowania mandarynkami. Stoły świąteczne udekorowane koszem tych cytrusów dodają klimatu całemu domu, więc każdy chce taki mieć u siebie. Bywa tak, że kupujemy je z naprawdę sporym zapasem. Jak przechowywać mandarynki, żeby długo zachowały swój smak? Wyjaśniamy.
Jeszcze do niedawna to awokado nosiło miano najbardziej ,,nieznośnego” w kwestii dojrzewania owocu. Być może dalej tak jest, a w powiedzeniu, że awokado najpierw jest niedojrzałe, a później w ułamku sekundy staje się przejrzałe, jest sporo prawdy. Kiedy jednak przeczytacie, jakie wymogi na temat przechowywania mają mandarynki, możecie zmienić zdanie o liderze tego zestawienia.
Jak się bowiem okazuje, zapewnienie mandarynkom odpowiednich warunków, które sprawią, że te cytrusy będą przez długi czas świeże i pyszne, nie jest wcale proste. Szereg zobowiązań sprawia, że najlepszym sposobem jest jednak kupowanie ich w mniejszych ilościach. Kiedy jednak zbliżają się święta, a nas trochę poniosło na zakupach, nie załamujmy rąk. Nie bez trudu, ale da się coś z tym zrobić.
Na początek – jakie mandarynki wybierać?
Przemyślany wybór mandarynek to kwestia nieodłącznie związana z ich późniejszym przetrzymywaniem.

Jak przechowywać mandarynki – Pyszności; foto: Canva
Tak jak i inne cytrusy, najlepiej kupować mandarynki z grubą skórką. Jest ona formą osłony miąższu owoców przed drobnoustrojami. Idąc dalej: miękkie mandarynki to bardzo zły wybór; tak samo w przypadku otarć lub uszkodzeń skórki. To prawie jak z jajkami – zły omen.
Mandarynki są owocami importowanymi. Ich intensywny, cytrusowy zapach świadczy o prawidłowym procesie przewożenia; takim, podczas którego mandarynki jeszcze dojrzewały.
Ostatnim punktem jest wielkość owoców. Najlepsze będą te średniej wielkości. One również wytrzymają najdłużej w warunkach domowych.
Jak przechowywać mandarynki?
Żeby zrozumieć cały problem tematu przechowywania cytrusów, trzeba zrozumieć, co te owoce lubią.
Optymalną temperaturą jest dla nich od 6 do 8 stopni Celsjusza. Nie przepadają też za światłem słonecznym i dużą wilgocią, której poziom powinien wynosić około 60 procent. Ponadto wszelkie procesy gnicia przechodzą natychmiastowo na sąsiednie mandarynki, dlatego – cóż za niespodzianka – mandarynki nie lubią też tłoku.

Jak przechowywać mandarynki – Pyszności; foto: Canva
Jak widzicie, nie jest łatwo. W takim razie jak przechowywać mandarynki? Nie sprawdzi się tu ani klasyczna lodówka, ani balkon, ani nawet piwnica. Oto najlepsze sposoby:
#1 Wewnętrzne parapety
Pod warunkiem że pod nimi nie grzeje akurat kaloryfer. Ponadto okno nie może wpuszczać za dużo światła słonecznego. Nie jest łatwo, prawda?
#2 Papierowe torebki
Pakowane po maksymalnie 3-4 sztuki mandarynki w papierowych torebkach to niezły sposób. Zapewnią odpowiednią suchość i ciemność. Dla pewności możesz też każdy owoc zawinąć w papier.
#3 Niektóre lodówki
Nowszy sprzęt AGD wyposażony jest w specjalne szuflady utrzymujące temperatury idealne do przechowywania cytrusów.
#4 Zmiany temperatur
Ten eksperymentalny patent przynosi niespodziewanie dobre rezultaty. Kiedy zawodzą inne sposoby, postępuj tak: wsadź mandarynki do lodówki na 24 godziny. Następnie wyjmij je i umieść w temperaturze pokojowej na kilka godzin. Potem rozpocznij kolejny cykl i znowu wsadź cytrusy do lodówki.
Jeśli szukasz sałatkowych inspiracji, obejrzyj ten filmik z naszego kanału na YouTube.
Komentarze