PoradyTaki sposób przechowywania przedłuży świeżość pieczarek. Koniecznie zrób tak po zakupach

Taki sposób przechowywania przedłuży świeżość pieczarek. Koniecznie zrób tak po zakupach

Pieczarki - Pyszności; Foto Canva.com
Pieczarki - Pyszności; Foto Canva.com
31.05.2023 20:08, aktualizacja: 31.05.2023 21:18

Jakie są te najpopularniejsze grzyby w polskiej kuchni? Bez wątpienia, będą to pieczarki. Z tych grzybów można przygotować naprawdę wiele ciekawych i smacznych potraw. Najlepsze są te najświeższe. A czy wiesz, jak należy przechowywać pieczarki, by nie ściemniały? Po powrocie ze sklepu, warto pamiętać o tej podstawowej zasadzie.

Dlaczego pieczarki cieszą się aż taką popularnością w niemal każdej kuchni? Bez wątpienia, jest to spowodowane ich niepowtarzalnym smakiem, aromatem i przystępną ceną. Co ważne, stanowią dodatek do wielu popularnych dań. Można również przygotować je faszerowane lub w nieco innej ciekawej formie. Niezależnie od tego, jaką formę pieczarek preferujesz, dobrze jest wiedzieć, jak przechowywać pieczarki. To szczególnie ważne, jeśli zależy ci na tym, by zachować ich świeżość na dłużej.

Jak przechowywać pieczarki?

Z pewnością, podczas zakupów zwróciłeś uwagę na to, jak są zapakowane pieczarki. Coraz częściej sprzedawane są w pojemnikach owinięte folią spożywczą. Jednak, w dalszym ciągu są takie miejsca, w których można kupić je na wagę. Są jędrne, pięknie białe i odpowiednio duże - w sam raz, by przyrządzić z nich sos pieczarkowy lub ugotować popularną zupę pieczarkową. A co w przypadku, gdy nie wykorzystasz ich od razu po zakupie? W takim przypadku, niezwykle istotny jest sposób przechowywania pieczarek.

Pieczarki - Pyszności; źródło: Adobe
Pieczarki - Pyszności; źródło: Adobe

Pamiętaj, że pieczarki to dość wrażliwe grzyby, dlatego miejsce, w których należy je trzymać, powinno być odpowiednie. Jeśli kupiłeś pieczarki w pojemniku lub na wagę, to pierwsze co musisz zrobić po powrocie do domu, to uwolnić je z opakowania, które nie przepuszcza powietrza. Grzyby w dalszym ciągu oddychają, więc w takim opakowaniu szybciej zaczną się psuć. Staną się śliskie, ciemne i na końcu spleśnieją. Po wyjęciu z folii, przełóż je do papierowej torebki lub przewiewnego pojemnika i wstaw do lodówki. Możesz je przechować przez 2-3 dni.

Pieczarki w lodówce - o czym warto pamiętać?

Jeśli już wiesz, jak przechowywać pieczarki, by zachowały świeżość na dłużej, to dobrze jest poznać również szczegóły, na które warto zwracać uwagę podczas ich przechowywania. Można, z powodzeniem, zastosować również inne triki, pozwalające na przedłużenie świeżości pieczarek.

Obieranie pieczarek nożem - Pyszności; Foto Canva.com
Obieranie pieczarek nożem - Pyszności; Foto Canva.com

Istotne jest tu przede wszystkim:

  • dokładna obserwacja pieczarek - dobrze jest zwrócić uwagę na oznaki, które mogą świadczyć o psuciu się pieczarek; jeśli pojawią się na nich żółte i szare przebarwienia lub po otwarciu opakowania poczujesz zapach octu, to znak, że pieczarki nie nadają się do spożycia;
  • mrożenie pieczarek - to sposób na przedłużenie świeżości pieczarek; należy je oczyścić i pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach; przełóż je do woreczków do mrożenia lub plastikowych pojemników i włóż do zamrażarki;
  • odpowiedni moment mycia pieczarek - nigdy nie rób tego przed włożeniem do lodówki - woda przyspiesza proces psucia się grzybów; należy je umyć tuż przed przyrządzeniem.

Co powiesz na faszerowane pieczarki na grilla? Przepis na to danie znajdziesz na naszym kanale wideo:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także