15 produktów spożywczych, które są przez większość ludzi źle przechowywane

Jak przechowywać produkty w kuchni? Sposób na bezpieczne przechowywanie produktów spożywczych. W kuchennych szafkach, na blatach, w lodówce, w pudełkach, puszkach… Miejsc, w których możesz przechowywać swoje jedzenie, jest mnóstwo. Czasami odruchowo wkładamy produkt, nie zastanawiając się, czy jest to odpowiednie miejsce.
Sprawdź, jak zaleca się przechowywać najpopularniejsze produkty i nie popełniaj już błędów!

Jak przechowywać chleb? Co chroni pieczywo przed pleśnią?

Chleb najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku z odrobiną soli, która ochroni go przed pleśnią. Plastikowe torby nie pozwalają „oddychać” i wytwarzają wysoką wilgotność, którą grzyby naprawdę kochają. Jednak przechowywanie chleba w lodówce również nie jest najlepszym pomysłem, ponieważ w niższych temperaturach woda odparowuje znacznie szybciej, przez co chleb bardzo szybko twardnieje.
Kupiłeś za dużo pieczywa? Zamroź je!

źródło: williams-sonoma eatthis

Jak przechowywać mleko?

Najpopularniejszym miejscem dla mleka jest półka w drzwiczkach lodówki. Nie jest to najlepsza opcja, chociaż może ciężko w to uwierzyć. Za każdym razem, gdy otwierasz drzwiczki, narażasz mleko na zmianę temperatury, co sprzyja psuciu się.
Najlepszym miejscem w lodówce jest najwyższa półka, tuż przy samej ściance lub najniższej położna półeczka.

źródło; domino

Jak przechowywać czekoladę?

Latem przechowywanie czekolady może sprawić trochę problemów, chociaż znam kilku miłośników roztopionych tabliczek.
Jeśli chcesz zachować tę słodycz w dobrej formie: schowaj ją do szafki. Czekolada jest łatwa w utrzymaniu: potrzebuje chłodu i ciemności.

Jednak wkładanie jej do lodówki nie jest najlepszym pomysłem. Po pierwsze będzie wtedy o wiele twardsza, a po drugie w wyniku różnicy temperatur na jej powierzchni pojawią krople wody, które zamienią się potem w biały nalot. Nie jest on niebezpieczny, czy też niezdrowy, ale nie wygląda estetycznie.

A czekoladę zawsze dobrze mieć pod ręką w szafce 🙂

Jak przechowywać miód?

Chociaż miód nie ma terminu ważności i może naprawdę długo stać w naszej kuchni, to bardzo ważne jest jego poprawne przechowywanie.

Słoik postaw w miejscu, gdzie nie ma bezpośrednio słońca i zakręcaj dokładnie po każdym użyciu. Miód najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu, jednak niech nie będzie to lodówka, w której może się skrystalizować i stracić nieco swoich prozdrowotnych właściwości.

źródło: brookfieldfarmhoney

Jak przechowywać oliwę z oliwek?

Większość dobrych oliw sprzedawana jest w butelce z ciemnym szkłem. Nie przez przypadek! Oliwa z oliwek nie powinna być wystawiana na bezpośrednie nasłonecznienie — najlepiej trzymać ją w szczelnie zamkniętej butelce, w zamkniętej szafce.
Nie wkładaj jej też do lodówki: w niskiej temperaturze gęstnieje i staje się mętna, co obniża jej estetyczne walory.

Jak przechowywać pomidory?

W lodówce znajdują się specjalne szuflady na warzywa, co sugeruje, że i dla pomidorów będzie tam idealne miejsce. Nic bardziej mylnego!

Temperatura panująca w lodówce sprawia, że konsystencja pomidorów zmienia się i stają się bardziej mączyste.

Jeśli chcesz mieć soczyste, świeże i mięsiste pomidory to przechowuj je na kuchennym blacie. Nie wkładaj ich do jednej miski: jeśli zepsuje się jeden z nich, pleśń błyskawicznie przeniesie się na resztę owoców.

źródło: Freepik

Jak przechowywać seler naciowy?

Seler naciowy jest fantastyczną przekąską, idealnie pasującą do hummusu. Ale czy wiesz jak przechowywać tę witaminową bombę?
To warzywo sprzedawane jest najczęściej zapakowane w folię — koniecznie je z niej wyjmij! Wytwarzany przez niego etylen nie ma dokąd się ulotnić.
Seler najdłużej można przechowywać jako gotową do spożycia przekąskę w pojemniku z wodą.

Ps. Do takiego selera możesz wrzucić także pokrojoną marchewkę.

źródło: theorganisedhousewife

Jak przechowywać szparagi?

Szparagi przechowujemy w bardzo prosty sposób, dzięki któremu będą one dłużej jędrne i sprężyste. Usuń zdrewniałe końce i zanurz je w wodzie tak jak kwiaty. Następnie przykrywamy je od góry kawałkiem folii. Takie szparagi mogą spędzić w lodówce ok, tygodnia. Chociaż nie wiem, czy wytrzymają tak długo bez zjedzenia ich przez domowników! 🙂

Jak przechowywać orzechy?

Większość z nas orzechy przechowuje w temperaturze pokojowej, przyznam, że sama tak robiłam. Nie jest to zły sposób, ale lepszym patentem będzie trzymanie orzechów…w lodówce!

Migdały i orzechy włoskie nie lubią wysokich temperatur i mogą się zepsuć, a tego chyba nie chcemy. Najlepiej orzechy włożyć do pudełka i przechowywać w lodówce. Mogą tam bez problemu stać przez 9 miesięcy. Nie spleśnieją i nie będą wysuszone.

Jak przechowywać mąkę?

Pozornie jest bardzo prosta w przechowywaniu, nawet w opakowaniu, w którym była kupiona. I miałoby to szans powodzenia gdyby nie mole. Te uporczywe stworzenia potrafią napsuć krwi niejednej gospodyni domowej. Jeśli pojawiły się u Ciebie, skorzystaj z naszych sposobów, dzięki którym się ich pozbędziesz, a mąkę zamknij w szczelnym słoiku i schowaj do lodówki lub szafki (kiedy już całkowicie usuniesz problematyczne owady).

źródło: thekitchn

Jak przechowywać ogórki?

Ogórki są niezwykle wrażliwe na wydzielany przez dojrzewające owoce etylen. Jeśli chcesz zjeść je w przeciągu kilku dni, schowaj je do lodówki. Nie mogą jednak spędzić tam za dużo czasu, bo stają się wtedy podatne na gnicie. Wyciągnij je i przechowuj w temperaturze pokojowej, jednak oddzielone od innych warzyw i owoców.

Jak przechowywać świeże zioła?

Gałązki bazylii, natka pietruszki, koperek to zioła, które szczególnie w okresie letnim królują na naszych stołach. Szybko jednak tracą na swojej świeżości, wysychają lub gniją. Zdradzę Wam sposób, który pozwala na zachowanie ich dłużej w świeżości.
Zielone gałązki dokładnie opłucz zimną wodą i włóż do pojemnika. Przykry je zwilżonym ręcznikiem papierowym.

źródło: buzzfeed

Jak przechowywać cytrusy?

Jeśli chcesz zachować je na dłużej: schowaj je do lodówki. W ten sposób będą mogły czekać nawet miesiąc, zanim je zużyjesz. Pamiętaj o tym, żeby co jakiś czas je przekręcać, żeby uniknąć gnicia od spodu.
Wolisz trzymać je na kuchennym blacie? Koniecznie wyjmij je z folii! Zapewnisz tym samym dobry przepływ powietrza, co opóźni psucie się.

Jak przechowywać surowe mięso?

Tackę z surowym mięsem odkładamy często na najwyższą półkę. Nie jest to pozbawione pewnej logiki: w końcu wtedy mamy je na wysokości wzroku, przez co trudniej zapomnieć o tym, że je kupiliśmy i wypadałoby je zużyć.
Nie jest to jednak najlepsze miejsce. Mięso, zarówno świeże jak i rozmrażane, może zacząć wydzielać soki i inne płyny, które kapiąc w dół, zabrudzą inne produkty w lodówce.
Mięso najlepiej położyć na talerzyku i umieścić na dolnej półce w lodówce.

źródło: Stretch-Tite Premium Wrap

A Ty? Masz jakieś patenty na przechowywanie produktów? A może masz swoją spiżarnię? Daj nam koniecznie znać w komentarzu!


Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×