PoradyJak najlepiej przechowywać przyprawy? Trzymaj je w ten sposób, a zachowają aromat znacznie dłużej

Jak najlepiej przechowywać przyprawy? Trzymaj je w ten sposób, a zachowają aromat znacznie dłużej

Jak przechowywać przyprawy- Pyszności źródło Canva
Jak przechowywać przyprawy- Pyszności źródło Canva
Ewa
07.12.2022 18:55

Jak przechowywać przyprawy, aby jeszcze dłużej były pełne smaku i aromatu? Zachowaj ich świeżość na dłużej dzięki prostym trikom.

Nie wyobrażamy sobie naszej kuchni bez przypraw. To one nadają charakter potrawom, podkręcają aromat i tworzą pyszną symfonię smaku. W naszych domach dominują głównie w wersji suszonej i sproszkowanej- klimat niestety nie pozwala na hodowlę ziół przez cały rok. Aby jednak nasze przyprawy odpowiednio nam służyły, warto zadbać o ich przechowywanie. Dzięki prostym trikom nie wywietrzeją i zachowają swój wyjątkowy smak.

Jak przechowywać przyprawy- Pyszności źródło Canva(1)
Jak przechowywać przyprawy- Pyszności źródło Canva(1)

Jak przechowywać przyprawy?

Najczęściej popełnianym błędem jest przechowywanie przypraw w torebkach. Chociaż to właśnie w takiej formie są najłatwiej dostępne, to nie jest to najlepsze rozwiązanie. Przez otwarte opakowanie narażone są na kontakt z tlenem, co powoduje, że znika ich niepowtarzalny aromat. Jeśli używasz ich często i kupujesz jedną torebkę za drugą, to nie musisz się martwić. Jeśli jednak przyprawy mają poleżeć w kuchennej szafce nieco dłużej- sięgnij po dodatkowe zabezpieczenie. Torebki zamknij dodatkowo przy pomocy klipsów, aby  zatrzymać ich zapach w środku.

Świetnym rozwiązaniem jest przesypywanie przypraw do słoiczków. Dzięki temu nie tylko są szczelnie zamknięte i zabezpieczone, ale również stają się estetyczną ozdobą kuchni. Minusem tego rozwiązania jest to, że słoiki zajmują dużo więcej miejsca niż torebki. Możesz postawić je w szufladzie lub powiesić małą, dedykowaną im półkę na ścianie nad blatem. Niektóre ze słoików mają w swojej zakrętce dziurki, dzięki czemu nie będziesz musiał za każdym razem ich odkręcać, a potraktować jak solniczkę czy pieprzniczkę. Pamiętaj również o naklejeniu etykiet, które ułatwią Ci później wybór odpowiedniej przyprawy.

Najlepsze miejsce na przyprawy

Poza pojemnikiem ważne jest również miejsce, gdzie będą stały przyprawy. Nie układaj ich w pobliżu źródeł ciepła jak kuchenka czy kaloryfer. Unikaj również bliskości zlewozmywaka. Wysoka temperatura, silne promieniowanie słoneczne, a także wilgoć to czynniki, które pozbawiają przypraw cennych właściwości. Odpowiednie przechowywanie przypraw jest gwarancją ich smaku i aromatu, co z kolei bezpośrednio przekłada się na gotowane przez Ciebie potrawy.

Przepis na błyskawiczną pizzę bez spodu znajdziesz na naszym kanale YouTube

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także