Czosndog to niebo w gębie. Kto raz spróbuje, już nie zje zwykłego hot-doga

Jak przygotować Czosndoga

Pixabay

Czosndog to coraz popularniejsza wersja hot doga, w której zwykła, pszenna bułka zastąpiona jest czosnkową bagietką. Jak przygotować Czosndoga, żeby już nigdy nie chcieć wrócić do klasycznej wersji? Mamy na to sposób. 

Czosnkowe bagietki to pyszna przekąska, zwłaszcza wtedy, gdy od momentu ich wypiekania nie minęło zbyt wiele czasu. Chrupiące, aromatyczne pieczywko z odrobiną masła to wszystko, czego nam potrzeba na mały głód.

Jednak wystarczy troszeczkę pokombinować, by z takiej bagietki powstało danie, którym spokojnie się najesz. Nie jest to może potrawa, którą poleciłaby nam Ania Lewandowska czy Ewa Chodakowska, ale cóż. Brońmy się tym, że czosnek też jest przecież zdrowy. Okej?

Jak przygotować Czosndoga – Pyszności; foto: Canva

Ponadto, do naszych Czosndogów użyjemy również kilku warzyw. Po krótkim buszowaniu w sieci odkryliśmy też idealnie pasujący do tego posiłku sos. Portal slodkoslonepichcenie.pl natchnął nas do spróbowania Czosndogów z sosem miodowym i dodatkiem musztardy. Wyszło obłędnie, a podwójna porcja warzyw sprawiła, że nawet nie mamy wyrzutów sumienia.

Jak przygotować Czosndoga? Oto przepis.

Czosndog

Składniki:

  • 3 bagietki czosnkowe
  • 5 parówek o jak największej zawartości mięsa
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 czerwona cebula
  • 100 g mozzarelli
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Bułki natnij wzdłuż – uważaj, żeby nie przeciąć ich do końca. Rozchyl nacięte bułki i umieść w środku parówki. W przepisie podaliśmy większą liczbę parówek w stosunku do bagietek, ponieważ te drugie są zazwyczaj nieco dłuższe.

Na parówkach rozsyp startą mozzarellę. Oczywiście może to być też zwykły ser żółty – co wolisz. Tak przygotowane Czosndogi wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz przez około 10 minut.

Jak przygotować Czosndoga – Pyszności; foto: Canva

W tym czasie pokrój warzywa w kostkę i przełóż je do miski. Następnie dodaj do nich łyżeczkę płynnego miodu, ocet i olej. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.

Powyższą sałatkę ułóż na wyciągniętych z piekarnika Czosndogach. Polej keczupem i gotowe. Smacznego!

Wiesz już jak przygotować Czosndoga. Jeśli szukasz innych pomysłów na szybkie dania, zobacz ten filmik z naszego kanału na YouTube.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×