PoradyHalinka zdradziła, jak zrobić miękkie i delikatne ciasto na pierogi. Liczy się jeden dodatek

Halinka zdradziła, jak zrobić miękkie i delikatne ciasto na pierogi. Liczy się jeden dodatek

Lepienie pierogów - Pyszności; Foto: Cava
Lepienie pierogów - Pyszności; Foto: Cava
22.11.2022 11:02

Polskie pierogi należy zaliczyć do kulinarnych symboli naszego kraju, które są kojarzone przez wielu obcokrajowców. I nie ma co się dziwić, bo są smaczne i jedyne w swoim rodzaju. A czy wiesz, jak przygotować miękkie ciasto na pierogi, które wręcz rozpływa się w ustach? Poznaj niezawodną recepturę Halinki.

Ciasto na pierogi - ten patent sprawi, że wyjdzie miękkie

Nie ulega żadnej wątpliwości, że każdy z nas ma swoją wyjątkową recepturę na pierogi, która jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Sekretem tego popularnego polskiego dania jest przede wszystkim ciasto oraz farsz, którym nadziewamy nasze pierogi. Ciasto na pierogi bywa jednak kapryśne i wychodzi twarde. Na szczęście, istnieje pewne rozwiązanie, dzięki któremu nasze ciasto zawsze wyjdzie idealnie miękkie i będzie rozpływać się w ustach. Co w związku z tym należy zrobić?

Jak przygotować miękkie ciasto na pierogi?

To bardzo proste. Z myślą o osobach, które planują przygotować smaczne i miękkie pierogowe ciasto, postanowiliśmy zaprezentować recepturę Halinki. Efekt? Wyjdą idealne za każdym razem! Przyjmuje się, że ciasto będzie puszyste, jeśli nie dodamy jajek. Nic bardziej mylnego! Ich dodanie będzie tu obowiązkowe!

Ciasto na pierogi - Pyszności; foto: Canva
Ciasto na pierogi - Pyszności; foto: Canva

Składniki:

  • pół szklanki kwaśnej śmietany
  • 3 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • pół szklanki gorącej wody
  • szczypta soli
  • dowolny farsz do pierogów.

Sposób przygotowania:

Pierogi - Pyszności; Foto Canva.com
Pierogi - Pyszności; Foto Canva.com

Rozpoczynamy od rozmieszania żółtek jajek ze śmietaną. Kolejny krok to rozsypanie mąki na stolnicy i dodanie wszystkich pozostałych składników. Wszystko należy dokładnie ze sobą połączyć i przystąpić do ugniatania ciasta. Takie proporcje sprawią, że ciasto będzie miękkie, plastyczne, żółte i będzie się lepić naprawdę fantastycznie. Teraz nie pozostaje nam już nic innego, jak przystąpić do lepienia pierogów i nadziewania ich swoim ulubionym farszem. Efekt na pewno Cię zaskoczy! Smacznego!

Jesteś miłośnikiem tradycyjnych polskich dań? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na kotlet schabowy moczony w maślance:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także