Idealnie chrupki i soczysty boczek na 3 sposoby. Zapomnij o przypalonych plastrach

Podczas przygotowywania posiłków bardzo często wykorzystujemy boczek w różnych formach. Dlatego też postanowiliśmy przygotować artykuł, w którym znajdziesz ciekawe triki z jego użyciem.

Już za chwilę skupimy się na przyrządzeniu idealnego bekonu. Poznasz aż 3 metody, które pozwolą otrzymać genialne efekty. No to do roboty! ?

#1 Na patelni

via GIPHY

Zacznijmy od klasycznej metody przygotowania bekonu. Po pierwsze ułóż plastry boczku na zimnej patelni. Zaś cały proces smażenia rozpocznij od mniejszej temperatury i z biegiem czasu podnoś ją stopniowo (ale niezbyt mocno). Dzięki temu boczek nie przypali się i nie będzie przywierał. Co więcej, nie będziesz musiał męczyć się z pryskającym dookoła tłuszczem – co z pewnością miałoby miejsce przy wysokiej temperaturze.

Wracając jednak do procesu smażenia – po chwili boczek powinien zacząć się wyginać i uwalniać tłuszcz. Przydatne w tej chwili okażą się szczypce, dzięki którym bez problemu przewrócisz kawałki boczku na drugą stronę. Smaż do chwili, aż bekon lekko zbrązowieje. Przełóż gotowy bekon na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i pozwolić mu chwilę odpocząć.

Wskazówka:

Podczas smażenia bekonu na patelni, możesz dolać trochę wody. Najlepiej zrobić to na samym początku, dzięki czemu nie będziesz musiał obawiać się pryskającego dookoła tłuszczu.

#2 W piekarniku

via GIPHY

Jeśli musisz przygotować większą ilość boczku, wybór przyrządzenia go w piekarniku, jest najlepszym rozwiązaniem. Wszystko co musisz zrobić, to rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza i ułożyć plastry mięsa w równych odstępach na blaszce do pieczenia (wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia). Piecz przez 15-20 minut (w zależności od grubości boczku). Co najmniej raz obróć boczek w trakcie pieczenia. Pamiętaj – wkładaj go zawsze do nagrzanego już piekarnika!

Wskazówka:

Jeśli w trakcie pieczenia zależy Ci na uzyskaniu idealnie płaskich kawałków boczku, ułóż na wierzchu dodatkową warstwę folii aluminiowej lub papieru do pieczenia. Z góry dociśnij czymś płaskim – np. foremką do pieczenia.

#3 W mikrofalówce

via GIPHY

Potrzebujesz bekonu na już i to w małych ilościach? Jeśli tak, idealnym rozwiązaniem okaże się tu mikrofalówka. Na talerzu ułóż kilka warstw ręcznika papierowego, następnie ułóż plastry boczku i ponownie umieść na wierzchu ręcznik papierowy (2 warstwy). Czas pieczenia będzie uzależniony od typu mikrofalówki i Twoich preferencji odnośnie efektu końcowego. Kiedy bekon będzie już gotowy, od razu przełóż go na inny talerz. I to wszystko!

Wskazówka:

W mikrofalówce możesz też odgrzać przygotowany wcześniej boczek na patelni i w piekarniku. Dzięki temu zabiegi znowu odzyska swoją chrupkość.

Koniecznie daj znać, która z metod najbardziej przypadła Ci do gustu ?


Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×