Jak przyrządzić szpinak – kilka sprawdzonych sposobów

Jeżeli nie lubimy szpinaku być może nieodpowiednio go przyrządzamy. Niektórzy z nas mogli wynieść uraz do tej potrawy z dzieciństwa. Warto jest przełamać nasze uprzedzenia i jeszcze raz spróbować szpinaku. Jest on bardzo zdrowy, bogaty w wiele witamin i związków mineralnych niezbędnych dla naszego zdrowia. Chociaż nie wszyscy w to uwierzą, szpinak może być również bardzo smaczny. Kluczem do sukcesu jest wiedza o tym jak przyrządzić szpinak. Warto wypróbować sprawdzone przepisy.

Jak przyrządzić szpinak – sposoby na szpinak świeży
Świeży szpinak jest najzdrowszy. Poddawanie go obróbce termicznej wypłukuje część witamin i minerałów. Nie wszyscy jednak mają pomysł na przyrządzenie świeżych liści. Dla wielu z nas same liście szpinaku nie należą do najsmaczniejszych. Jak przyrządzić szpinak, żeby cieszyć się nie tylko jego właściwościami prozdrowotnymi, ale także walorami smakowymi tego warzywa? Jeżeli nie chcemy jeść szpinaku solo powinniśmy skomponować go z innymi składnikami. Szpinak świetnie sprawdzi się jako dodatek do świeżych sałatek. Możemy łączyć go z różnymi gatunkami sałat, pomidorami, oliwkami, a także serem feta, czy mozzarella. Świeży szpinak jest wymarzonym składnikiem warzywno-owocowych koktajli. Żeby przygotować taki napój potrzebny nam będzie blender. Do misy wkładamy na przykład garść liści szpinaku, kilka kawałków jabłka, banany, avocado, brzoskwinie i inne lubiane przez nas warzywa i owoce. Następnie wszystkie składniki miksujemy. Do tak powstałej masy dodajemy nieco wody, żeby ją rozrzedzić. Warto jest dodać również nieco oleju, który ułatwi wchłanianie się niektórych witamin.


Szpinaku możemy także używać jako składnika zdrowych kanapek. Na pełnoziarnistej bułce skropionej oliwą z oliwek układamy ser mozzarella, pomidory, oliwki, kawałki łososia, całość przetykamy listkami szpinaku, który dodatkowo nadaje naszej potrawie ciekawych walorów estetycznych.


Jak przyrządzić szpinak mrożony?
Zdecydowanie częściej w polskiej kuchni używamy szpinaku mrożonego. Często podajemy go jako surówkę do obiadu. Mrożony szpinak rozpuszczamy na patelni razem z kawałkiem masła i odrobiny wody. Kiedy woda odparuje, możemy dodać nieco śmietany lub serka mascarpone. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Możemy użyć zarówno pieprzy czarnego, jak i białego. Mrożony szpinak może stanowić doskonałe uzupełnienie różnego rodzaju omletów. Na patelni rozpuszczamy szpinak, dodajemy nieco masła, a następnie całość zalewamy przygotowaną wcześniej masą jajeczną. Omlet ze szpinakiem stanowi bardzo pożywne zdrowe śniadanie, choć bez przeszkód możemy go jeść również na kolację.
Bardzo dużą popularnością cieszą się makarony ze szpinakiem. W zależności od użytych składników mogą być one doskonałym i pożywnym daniem dla wegetarian. Przepisy na makaron ze szpinakiem zazwyczaj nie są skomplikowane i nawet początkujący kucharz może bez problemu przygotować takie danie. Zaczynamy od zeszklenia białej cebuli na niewielkiej ilości masła, następnie na patelnie wkładamy mrożony szpinak i wlewamy nieco wody. Wszystkie składniki mieszamy. Kiedy szpinak się rozpuści, na patelnię wlewamy pojemnik śmietanę kremówkę lub wkładamy serek mascarpone. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Następnie możemy przejść do doprawiania. Do tego celu używamy soli, białego pieprzu i niewielkiej ilości gałki muszkatołowej. Jeżeli zależy nam na pełnowartościowym posiłku możemy w tym momencie dodać jeszcze kawałki usmażonej, pieczonej lub grillowanej piersi z kurczaka. Całość mieszamy z ugotowanym uprzednio makaronem.


Komentarze