Tym sposobem najszybciej rozmrozisz nawet najbardziej zmrożone mięso. Pamiętaj tylko 1 jednej czynności

Mrożone mięso - Foto: Canva

Mrożone mięso - Foto: Canva

Jak rozmrażać mięso, aby się nie rozpadało, nie zepsuło i zachowało swoje właściwości? Mamy dla Ciebie najlepsze, sprawdzone sposoby.

Zamrażanie to jeden z najpopularniejszych i najlepszych sposobów na przechowywanie żywności. Podczas promocji w supermarketach warto polować na mięso w promocyjnej cenie, które później można zamrozić i wykorzystać w miarę potrzeb. Jak zatem rozmrozić mięso?

Rozmrażanie w wodzie

Najpopularniejszym sposobem jest zanurzenie zamrożonej bryły w wodzie. Chociaż mogłoby się wydawać, że jest to proste, to warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Mięso powinno znajdować się w szczelnym woreczku strunowym, pozbawionym nadmiaru powietrza i być w całości zanurzone. Rozmrażamy zawsze w zimnej wodzie- ciepła woda sprzyja rozwijaniu się bakterii. Co 30 minut należy ją również wymienić. Czas trwania tego procesu to około 2 godzin.

Jak rozmrażać mięso- Pyszności/ źródło: Canva

Jak rozmrażać mięso- Pyszności/ źródło: Canva

Dobrym sposobem jest również rozmrażanie mięsa w lodówce. Przełóż je do zamykanego pojemnika i wstaw do lodówki (bez zalewania wodą). Potrwa to dość długo, więc najlepiej zacząć dzień wcześniej.

Jak rozmrozić mięso w mikrofalówce?

Szybkim patentem na rozmrożenie mięsa jest włożenie go do kuchenki mikrofalowej i włączenie odpowiedniego programu. Wyjmij mięso z opakowania i włóż do głębokiego, żaroodpornego talerza. Należy jednak uważać, bo jeżeli doprowadzimy do podgrzania mięsa, konieczne będzie ugotowanie go tuż po rozmrożeniu.

Jak rozmrażać mięso- Pyszności/ źródło: Canva

Jak rozmrażać mięso- Pyszności/ źródło: Canva

Rozmrażanie w piekarniku

To jedna z mniej znanych, ale również skutecznych metod. Piekarnik jest alternatywą dla osób, których mikrofalówka nie posiada funkcji rozmrażania. Sprawdza się, zwłaszcza w przypadku delikatnego mięsa ryb, które pod wpływem wody lub działania mikrofalówki często rozpada się. Mięso owiń rękawem do pieczenia, przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika. Nie może być on zbyt mocno rozgrzany- najlepszy przedział to między 50 a 80 stopni Celsjusza. Cały proces potraw ok. 40-45 minut.

Zobacz najlepsze triki na obieranie na naszym kanale YouTube

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×