Takiej wątróbki nie kupuj nawet podczas promocji. Możesz stracić nie tylko pieniądze, ale i zdrowie

Wątróbka zwykle jest kochana lub nienawidzona. Jeśli lubimy zjeść ją raz na jakiś czas, to warto by zachęciła nas swoim wyglądem. Na co zwrócić uwagę wybierając wątróbkę w sklepie spożywczym? Niżej zdradzamy także najważniejsze zasady jej bezpiecznego przechowywania.

Wątróbka stanowi doskonałe źródło witamin. To ogromna bomba składników odżywczych, głównie żelaza. Zawiera również takie witaminy jak: A, D, E, miedź oraz cynk.

wątróbka z jabłkami

Wątróbka z jabłkami – Pyszności; Foto: Canva.com

Jak wybrać dobrą wątróbkę?

Świeża i smaczna wątróbka będzie charakteryzować się jednolitym, ciemnokrwistym kolorem. Powinna być lśniąca i śliska w dotyku. Jeśli jest szara, a nawet lekko czarna to objaw, że na pewno jest zepsuta. Plamy i przebarwienia, są kolejnymi znakami, które zdradzają nam, że nie powinniśmy decydować się na jej zakup. Natomiast jeśli nie potrafimy stwierdzić przed przyrządzeniem czy wątróbka jest świeża, a po usmażeniu ma ona szary lub czarny kolor, to na pewno nie powinniśmy jej jeść.

Wątróbka – Pyszności; Foto: Canva.com

Jak pachnie świeża wątróbka?

Gdy tylko mamy wątpliwości co do świeżości mięsa to najlepiej je powąchać. Jeśli czujemy gorzko-kwaśny zapach to znak, że mięso się psuje i nie będzie nadawać się do jedzenia. Delikatny zapach jest dobrym znakiem. Takim będzie charakteryzować się świeży produkt.

Wątróbka – Pyszności; Foto: Canva.com

Jak długo można przechowywać wątróbkę?

To pytanie pojawia się w naszej głowie bardzo często. Jak się okazuje, nie psuje się ona wcale tak szybko. Wystarczy, że włożymy ją w odpowiednie opakowanie. Plastikowe pudełko to nie najlepsze miejsce. Wybierz szklane naczynie i umieść ją w lodówce.

Wątróbka w niebanalny sposób

Słyszeliście o mrożeniu wątróbki? Po zamrożeniu jej w zamrażalniku wystarczy zetrzeć ją na tarce, a następnie dodać  do gotującej się potrawy. Możemy przemycić ją w ten sposób do kotletów mielonych i tak zadbamy o zdrowie naszych bliskich. Mała ilość tych podrobów na pewno nie będzie wyczuwalna dla domowników podczas jedzenia.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pysznego kurczaka podanego na cebulce.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×