Dodaj łyżkę tego produktu do ciasta na naleśniki. Zapomnisz raz na zawsze o pękających krokietach

Jak smażyć krokiety- Pyszności/ źródło: Canva

Jak smażyć krokiety- Pyszności/ źródło: Canva

Jak smażyć krokiety, żeby nie popękały na patelni? Dzięki tym radom usmażysz idealnie krokiety w chrupiącej panierce, bez pękania i przypalania.

Krokiety to danie, które gości u nas przez cały rok, jednak w okresie świątecznym sięgamy po ten przepis jeszcze częściej. Jednym z najczęstszych problemów jest pękanie naleśników podczas smażenia. W rezultacie farsz wypada, a same krokiety nie wyglądają apetycznie. Jest jednak sposób, dzięki któremu unikniesz wpadki.

Jak smażyć krokiety?

Okazuje się, że błąd, który powoduje pękanie krokietów popełniamy jeszcze przed zawinięciem. Smażąc naleśniki zadbaj o to, aby nie były zbyt grube. Im będą grubsze, tym mniej elastyczne przez co zawijanie ich będzie niewygodne i mogą pękać. Oczywiście, wprawione gospodynie poradzą sobie nawet z grubymi naleśnikami, ale jeśli nie uważasz się za mistrza krokietów, to postaw na cieńsze placki. Ciasto na naleśniki nie powinno być również zbyt rzadkie, co również może spowodować rwanie.

Jak smażyć krokiety- Pyszności/ źródło: Canva

Jak smażyć krokiety- Pyszności/ źródło: Canva

Zobacz również: świąteczne krokiety z kapustą i grzybami

 Do naleśnikowego ciasta możesz dodać łyżkę oleju, co zapobiegnie przywieraniu do patelni. Pękanie krokietów może powodować zbyt sucha powierzchnia, na której się smażą. Nie oszczędzaj oleju- niech przykryje całą powierzchnię patelni. Następnie przykryj całość pokrywkę i smaż z obu stron.

Na czym smażyć?

Najzdrowszym i najlepszym tłuszczem jest oliwa z oliwek i to właśnie na niej zaleca się smażenie. Nie da się jednak ukryć, że jest to dość droga opcja. Krokiety możesz również usmażyć na oleju rzepakowym lub słonecznikowym.  Krokiety wrzucaj na rozgrzany tłuszcz i smaż na małej lub średniej mocy palnika. Dzięki temu unikniesz ryzyka przypalenia panierki.
Alternatywą jest też pieczenie w piekarniku. Włóż je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 10 minut, do momentu zarumienienia. Tak przygotowane krokiety będą lżejsze i mniej kaloryczne.

Przepis na chrupiące krokiety z mięsno-warzywnym farszem znajdziesz na naszym kanale YouTube


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×