PoradyJak smażyć schabowe, żeby panierka nie odpadała? Poradnik od A do Z

Jak smażyć schabowe, żeby panierka nie odpadała? Poradnik od A do Z

Jak smażyć schabowe, żeby panierka nie odpadała? Poradnik od A do Z
Paulina
30.05.2022 13:00, aktualizacja: 20.03.2024 10:34

Kotlet schabowy bez dobrze przygotowanej panierki to nie jest schabowy. Jak smażyć schabowe, by panierka była idealnie chrupiąca i nie odpadła? Oto nasz sposób.

Nie każdy z nas jest mistrzem w kuchni i nie musi nim być. Mamy różne mocne strony, ale idealnej panierki do schabowego możemy się łatwo nauczyć. Wystarczy kilka drobnych zmiana i zapobiegniemy jej opadnięciu

Podstawowe składniki

Podstawy to oczywiście bułka tarta i jajko. Utłuczony schab odpowiednio cienko i równo należy przyprawić. Do jednego talerza wbij jajka i roztrzep je widelcem. Do drugiego wsyp bułkę tartą. Następny krok to zamoczyć w jajku i obtoczyć w bułce tartej. Wystarczy jedna warstwa panierki.

Osusz mięso

Nie zabieraj się za panierowanie wilgotnego mięsa. Warto osuszyć je ręcznikiem papierowym. Zminimalizujemy ryzyko odklejenia się panierki. Nie ma to, co prawda to wpływu na smak ani nie szkodzi zdrowiu, ale o wiele gorzej wygląda na talerzu.

Obraz

Jak smażyć schabowe? - olej to podstawa

Kluczowa sprawa, czyli rozgrzanie oleju. Jeśli wrzucimy mięso na mocno rozgrzany tłuszcz, zminimalizujemy ryzyko opadnięcia panierki. Zwróć uwagę na moc palnika. Kotlety powinny się równomiernie podsmażać na złoto. Jeśli zaczynają się palić i szybko ciemnieją, koniecznie zmniejsz moc palnika.

Panieruj przed smażeniem

Często przygotowanie kotletów to produkcja masowa dla całej rodziny. Chcemy to zrobić szybko i próbujemy różnych sposobów. Panierujemy kotlety i odkładamy je, a potem smażymy. To jedne z błędów. Schabowe należy obtoczyć w bułce, mące i jajku bezpośrednio przed usmażeniem i od razu smażymy.

Obraz

Dodatek soli i oleju

Jeśli chcemy, żeby nasz panierka trzymała się mięsa, dodajmy do niej sól i olej. Roztrzepując jajko, dodaj te składniki. Panierka będzie jeszcze bardziej chrupiąca i nie będzie się odklejać.

Stosując te triki, przygotujemy pyszne, soczyste kotlety, których panierka na pewno nam nieopadanie. Macie jeszcze jakieś swoje sprawdzone sposoby? Co więcej, by cieszyć się smakiem schabowych, dodaj do nich gotowane ziemniaki oraz najlepszą surówkę z białej kapusty. Sprawdzi się tez mizeria czy ogórki kiszone.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także