PoradyJak sparzyć kapustę na gołąbki bez wody? Najlepszy, błyskawiczny sposób

Jak sparzyć kapustę na gołąbki bez wody? Najlepszy, błyskawiczny sposób

Jak sparzyć kapustę na gołąbki bez wody? Najlepszy, błyskawiczny sposób
Paulina
24.07.2022 12:19

Kapusta w polskiej kuchni używana jest bardzo często. Zacznijmy od najbardziej flagowego dania, jakim są gołąbki. Przygotowanie liści i samo gotowanie są bardzo czasochłonne. Jeśli nie chcesz marnować wielu minut, sprawdź poniższe sposoby. Dzięki użyciu piekarnika, mikrofalówki czy zamrażalnika liście staną się miękkie, a ty będziesz mógł zająć się czymś innym, by nie marnować czasu. Teraz sparzysz kapustę bez grama wody!

Niestety, najbardziej popularna wersja jest przy okazji żmudna- wymaga sporej ilości czasu do obgotowania kapusty, aby można było zerwać z niej wszystkie liście. Pierwszym, zdecydowanie ciekawszym sposobem jest zamrożenie kapusty w zamrażalce.

Zamroź kapustę

Włóż kapustę do zamrażalnika na 24 godziny. Po rozmrożeniu liście kapusty staną się elastyczne i ich odrywanie będzie bardzo proste. Już nie trzeba będzie stać z zegarkiem w ręku i kontrolować tego procesu.

Obraz

Pieczenie

Weź główkę kapusty i umieść ją w rękawie do pieczenia. Zawiąż ją z każdej strony i włóż do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na 30 minut. Po wyjęciu liście będą z łatwością odchodziły od główki.

Włóż kapustę do mikrofali

Jeśli posiadasz to urządzenie w domu, to prostszego rozwiązania niż te nie przewidujemy. Wystarczy, że umieścisz główkę kapusty w mikrofalówce na 6 minut i gotowe. Po tym czasie oderwanie liści będzie banalnie proste i szybkie.

Znając te sposoby w łatwy i szybki sposoby przygotujesz gołąbki. Oto szybki i sprawdzony przepis, który możesz wykorzystać w swojej kuchni:

Golabki - Pyszności
Golabki - Pyszności

Składniki na gołąbki:

  • 1 szt. biała kapusta
  • 1 kg mielone mięso wieprzowe
  • 2 szt. cebula
  • 350 g biały ryż
  • 1 szt. marchewka
  • 200 g boczek wędzony usmażony
  • 400 g przecier pomidorowy
  • 1 szkl. bulion warzywny
  • 1 łyżka cukier
  • 1 łyżka sól z podziałem na pół
  • 1 łyżeczka pieprz z podziałem na pół
  • 2-3 szt. liście laurowe
  • 4-5 szt. ziele angielskie;
  • 120 ml śmietana 18%
  • 1 łyżeczka tymianek
  • 2 ząbki czosnek

Sposób przygotowania gołąbków:

Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu. Na patelni podsmaż boczek i cebulę. Po czym odstaw na bok. Teraz połącz ze sobą: mięso mielone, pieprz, sól, czosnek, biały ryż i wcześniej przygotowany boczek oraz cebulę. Farsz do gołąbków jest już gotowy. Przełóż miks z ryżem do kapusty i zwiń w gołąbki. Szybkie sposoby na przygotowanie liści do gołąbków znajdziesz wyżej. Zetrzyj marchewkę na tarce i pokrój drobno cebulkę, połącz warzywa i włóż do dużego garnka. Na wierzchu umieść gołąbki. Dodaj bulion warzywny, przecier pomidorowy, ziele angielskie, liście laurowe, tymianek, sól, pieprz i cukier. Gotuj przez około 45 - 60 minut. Jak gołąbki będą miękkie, wyjmij je i zapraw sos śmietaną. Gotowe!

Zobacz jak zrobić szybkie gołąbki bez ryżu: 

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także