Wirtualna Polska

Tak spawdzisz w markecie jakość pakowanego mięsa. Wystarczy jeden sprawny ruch!

Jak sprawdzić jakość mięsa

Jak sprawdzić jakość mięsa- Pyszności/ źródło: Canva/YouTube

Jak sprawdzić jakość mięsa, które zapakowane czeka w sklepie? Nie popełniaj błędu i nie kupuj w ciemno. Nieuczciwi sprzedawcy tylko na to czekają.

Wirtualna Polska

Mięso w marketach cieszy się ogromną popularnością. Coraz mniej osób odwiedza dobre sklepy rzeźnicze i powoli zaczyna ich brakować. Sięgamy zatem po szeroko dostępną i najczęściej tańszą alternatywę. Zanim jednak skusisz się na atrakcyjnie wyglądające kawałki mięsa, które czekają zapakowane na półkach w supermarkecie, sprawdź dokładnie produkt. Dzięki temu nie kupisz kota w worku.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Zobacz również: namierz robaki w śliwkach zanim je kupisz. Zastosuj banalny trik i nie daj się więcej oszukać

Jak sprawdzić jakość mięsa?

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Bez większego wysiłku możesz ocenić jakość mięsa, które już zapakowane czeka na zakup. Nieuczciwi sprzedawcy często wykorzystują fakt, że nie jesteśmy w stanie obejrzeć każdego kawałka. W związku z tym tuż pod folią znajdują się najatrakcyjniejsze porcje, które przykrywają te mniej fajne, najczęściej mocno otłuszczone. Możesz być jednak sprytniejszy i przed zakupem… potrząsnąć opakowaniem. W ten sposób pozostałe części mięsa powinny się odsłonić.

Jak sprawdzić jakość mięsa- Pyszności/ źródło: Canva

Jak sprawdzić jakość mięsa- Pyszności/ źródło: Canva

Jeśli zauważysz na odsłoniętych kawałkach oznaki nieświeżości, np. wyraźnie różniący się kolor i/lub nalot, to odłóż mięso na półkę i zrezygnuj z zakupu. To oznaka, że trafiliśmy na nieuczciwego producenta, który nieświeże kawałki mięsa próbuje sprzedać, zasłaniając je lepszymi porcjami. Poinformuj obsługę sklepu o sytuacji.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Zerknij na kolor

Przed zakupem dokładnie obejrzyj tackę z mięsem i oceń je, zanim włożysz do koszyka. Dzięki właściwym sposobom pakowania i przechowywania mięso (również to pakowane próżniowo) zachowuje swój naturalny kolor. Zwróć również uwagę na to, czy mięso znajduje się w chłodziarce – w niektórych marketach tacki znajdują się na odsłoniętych półkach chłodniczych, w których temperatura jest wyższa niż zalecane 4 stopnie Celsjusza. Unikaj kupowania zapakowanego mięsa, które ma przebarwienia czy żółto-brązowy odcień.  Świadczy o niewłaściwym przechowywaniu lub dodatku chemicznych ulepszaczy.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Przepis na kultowe ciastka grzybki znajdziesz na naszym kanale YouTube


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×