Trik na ugotowanie kolby kukurydzy w 4 minuty! Oszczędza naprawdę sporo czasu

Chrupiąca kukurydza, polana rozpuszczonym masłem i posypana solą…od razu przychodzą na myśl wakacje! Jeśli Ciebie też naszła ochota na gotowaną kukurydzę, mamy super przepis!

Przepis na gotowaną kukurydzę w 4 minuty!

Krok 1: Włóż kolbę kukurydzy do mikrofalówki

Nie ściągaj z niej liści- to dzięki nim uda Ci się błyskawicznie ugotować kukurydzę. Podgrzewaj kolbę przez 3-4 minuty.

źródło: Youtube

Krok 2: Odetnij końcówkę kolby ok. 2,5-3 cm powyżej pierwszej linii ziaren

Podczas wyciągania kukurydzy użyj rękawicy kuchennej lub szmatki, żeby się nie poparzyć.

źródło: Youtube

Krok 3: Chwyć kukurydzę za nieobcięty koniec i potrząśnij, aby wypadła z liści

źródło: Youtube
źródło: Youtube

Krok 4: Pozbądź się liści do końca i…gotowe!

źródło: Youtube

Dzięki temu prostemu patentowi będziesz mógł delektować się gorącą kukurydzą w kilka minut. Koniec z czekaniem aż zagotuje się woda, smak lata błyskawicznie pojawi się na Twoim talerzu.

Znaliście wcześniej ten sposób?

Teraz przygotowywanie gotowanej kukurydzy w domu, będzie o wiele przyjemniejsze!

Zobacz również nasz przepis na kolbę kukurydzy z parmezanem i przyprawami


Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×