Jak ugotować fasolkę szparagową, żeby nie była łykowata? Przed gotowaniem wymaga 1 czynności

Jak ugotować fasolkę szparagową, żeby nie była łykowata? - Pyszności; Foto: Canva.com

Latem zajadamy się pyszną fasolką szparagową. Najczęściej spożywamy ją w ugotowanej formie z dodatkiem bułki tartej i masła. Jednak problem pojawia się, gdy fasolka jest łykowata. W konsekwencji tracimy przyjemność z jedzenia tego pysznego warzywa. Jak ugotować fasolkę szparagową, aby miała idealną konsystencję? Z chęcią odpowiemy na to pytanie.

Wspaniały dodatek do obiadu

Jak ugotować fasolkę szparagową

Jak ugotować fasolkę szparagową?- Pyszności

Ugotowana fasolka szparagowa rewelacyjnie współgra z mięsnym daniem obiadowym. Oprócz tego, niekiedy dodajemy ją do sałatki, czy jemy ją z dodatkiem masła i bułki tartej. Idealnie ugotowana fasolka szparagowa powinna być delikatna w smaku i konsystencji. 

Niestety czasami fasolka szparagowa jest wyjątkowo łykowata. Z reguły dotyczy to starszego warzywa. Odznacza się ono grubymi włóknami, które są trudne do przegryzienia. Jak w takim razie poradzić sobie z łykowatą fasolką? Okazuje się, że jest to banalnie proste.

Jak ugotować fasolkę szparagową?

Łyko z fasolki należy usunąć jeszcze przed rozpoczęciem gotowania warzywa. W takiej sytuacji najlepiej sprawdzi się mały nożyk. Podczas przecinania końcówek warzywa, delikatnie pociągnij go za włókna. Jeśli chcesz, aby włókna łatwiej odeszły od fasolki – zalej ją uprzednio gorącą wodą. Następnie postępuj zgodnie z powyższą instrukcją.

Ile minut gotować fasolkę szparagową?

Jak ugotować fasolkę szparagową, żeby nie była łykowata

Jak ugotować fasolkę szparagową? – Pyszności; Foto: Pixabay.com

Warto wiedzieć również jak długo powinniśmy gotować fasolkę, aby wyszła idealnie. Żółtą fasolkę szparagową gotujemy zazwyczaj około 10 minut. Jeśli mamy do czynienia z młodym warzywem, wtedy już nawet po 4 – 5 minutach może być gotowe.

Zielona fasolka szparagowa z reguły potrzebuje więcej czasu niż ta żółta. W takiej sytuacji gotujemy ją od 10 do 20 minut. Młode warzywo gotujemy krócej, bo jedynie około 8 minut. W trakcie obróbki termicznej polecamy wyłowić po jednej fasolce i sprawdzić, czy jest gotowa.

Pamiętajmy również o tym, że fasolkę wrzucamy na wrzątek. Czas gotowania odliczamy od momentu, gdy woda z fasolką ponownie zacznie wrzeć.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować jajko sadzone z ziemniakami i fasolką szparagową krok po kroku.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×