PoradySposób przygotowania ryżu opisany na opakowaniach - nie jest kompletny. Brakuje 1 składnika!

Sposób przygotowania ryżu opisany na opakowaniach - nie jest kompletny. Brakuje 1 składnika!

Sposób przygotowania ryżu opisany na opakowaniach - nie jest kompletny. Brakuje  1 składnika!
Ewa
07.09.2020 12:55, aktualizacja: 18.09.2023 12:51

Ryż jest fantastycznym dodatkiem do wielu dań. Może z powodzeniem zamienić ziemniaki i makaron, jest bardzo sycący i ogólnodostępny.

Dlaczego warto jeść ryż?

rice
rice

Jest idealny dla osób, które cierpią na nietolerancję glutenu. Zawiera dużo skrobi, przez co jest dobrym źródłem węglowodanów. Świetnie sprawdza się w czasie diety lekkostrawnej, bo jego biała odmiana nie ma dużej zawartości błonnika.

Jak ugotować ryż na sypko?

Ugotowanie sypkich ziaren ryżu jest bardzo proste. O ile wiesz, jak to zrobić :)
Możesz sięgnąć po ryż w woreczku lub luzem. Oczywiście, ten pierwszy gotuje się odrobinę łatwiej. Tak naprawdę musisz pamiętać o jednej rzeczy: zegarku.

Na 3 porcje przygotuj:

  • 1 szklanka ryżu
  • 1,5- 2 szklanki wody
  • pół łyżeczki soli
Obraz

Dokładnie opłucz ryż pod zimną wodą. W ten sposób usuniesz zanieczyszczenia i pozbędziesz się nadmiaru skrobi, która sprawia, że ziarna się zlepiają.

Podstawową zasadą jest to, żeby gotować ryż w odpowiedniej ilości wody. Do garnka wsyp ryż i zalej go dwukrotnie większą objętością wody. Zagotuj i zmniejsz gaz do minimum. Gotuj przez 10-15 minut, aż ryż wchłonie cały płyn i stanie się miękki i sypki.
Jeśli przygotowujesz ryż brązowy, to czas gotowania powinien być dłuższy- ok. 30-40 min.

Niektóre szkoły mówią, żeby do gotującej się wody dodać odrobinę oleju lub innego tłuszczu. Podobnie jak w przypadku makaronu, jest to dość sporna kwestia.

Obraz

Do gotującej się wody możesz dodać łyżeczkę soku z cytryny, żeby zachować jego śnieżnobiały kolor.
Nie przesadzaj też z ilością wody: jeśli będzie jej za dużo, to ryż stanie się klejący i zbyt miękki.

Ryż na mleku

Możesz ugotować również ryż na mleko. W rezultacie otrzymasz prosty deser.
Wystarczy, że do garnka wsypiesz szklankę ryżu i wlejesz szklankę mleka. Zacznij podgrzewać. Gdy mleko się wygotuje- stopniowo dolewaj go coraz więcej. Dodaj cukier i laskę wanilii. Smak dzieciństwa!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także