Wirtualna Polska

Sposób przygotowania ryżu opisany na opakowaniach – nie jest kompletny. Brakuje 1 składnika!

Sposób przygotowania ryżu opisany na opakowaniach – nie jest kompletny. Brakuje 1 składnika!

Ryż jest fantastycznym dodatkiem do wielu dań. Może z powodzeniem zamienić ziemniaki i makaron, jest bardzo sycący i ogólnodostępny.

Wirtualna Polska

Dlaczego warto jeść ryż?

Freepik

Jest idealny dla osób, które cierpią na nietolerancję glutenu. Zawiera dużo skrobi, przez co jest dobrym źródłem węglowodanów. Świetnie sprawdza się w czasie diety lekkostrawnej, bo jego biała odmiana nie ma dużej zawartości błonnika.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Jak ugotować ryż na sypko?

Ugotowanie sypkich ziaren ryżu jest bardzo proste. O ile wiesz, jak to zrobić 🙂
Możesz sięgnąć po ryż w woreczku lub luzem. Oczywiście, ten pierwszy gotuje się odrobinę łatwiej. Tak naprawdę musisz pamiętać o jednej rzeczy: zegarku.

Na 3 porcje przygotuj:

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
  • 1 szklanka ryżu
  • 1,5- 2 szklanki wody
  • pół łyżeczki soli
allrecipes.com

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Dokładnie opłucz ryż pod zimną wodą. W ten sposób usuniesz zanieczyszczenia i pozbędziesz się nadmiaru skrobi, która sprawia, że ziarna się zlepiają.

Podstawową zasadą jest to, żeby gotować ryż w odpowiedniej ilości wody. Do garnka wsyp ryż i zalej go dwukrotnie większą objętością wody. Zagotuj i zmniejsz gaz do minimum. Gotuj przez 10-15 minut, aż ryż wchłonie cały płyn i stanie się miękki i sypki.
Jeśli przygotowujesz ryż brązowy, to czas gotowania powinien być dłuższy– ok. 30-40 min.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Niektóre szkoły mówią, żeby do gotującej się wody dodać odrobinę oleju lub innego tłuszczu. Podobnie jak w przypadku makaronu, jest to dość sporna kwestia.

olgasflavorfactory.com
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Do gotującej się wody możesz dodać łyżeczkę soku z cytryny, żeby zachować jego śnieżnobiały kolor.
Nie przesadzaj też z ilością wody: jeśli będzie jej za dużo, to ryż stanie się klejący i zbyt miękki.

Ryż na mleku

Możesz ugotować również ryż na mleko. W rezultacie otrzymasz prosty deser.
Wystarczy, że do garnka wsypiesz szklankę ryżu i wlejesz szklankę mleka. Zacznij podgrzewać. Gdy mleko się wygotuje- stopniowo dolewaj go coraz więcej. Dodaj cukier i laskę wanilii. Smak dzieciństwa!

Freepik

Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×