Sposób przygotowania ryżu opisany na opakowaniach – nie jest kompletny. Brakuje 1 składnika!

Ryż jest fantastycznym dodatkiem do wielu dań. Może z powodzeniem zamienić ziemniaki i makaron, jest bardzo sycący i ogólnodostępny.

Dlaczego warto jeść ryż?

Jest idealny dla osób, które cierpią na nietolerancję glutenu. Zawiera dużo skrobi, przez co jest dobrym źródłem węglowodanów. Świetnie sprawdza się w czasie diety lekkostrawnej, bo jego biała odmiana nie ma dużej zawartości błonnika.




Jak ugotować ryż na sypko?
Ugotowanie sypkich ziaren ryżu jest bardzo proste. O ile wiesz, jak to zrobić 🙂
Możesz sięgnąć po ryż w woreczku lub luzem. Oczywiście, ten pierwszy gotuje się odrobinę łatwiej. Tak naprawdę musisz pamiętać o jednej rzeczy: zegarku.
Na 3 porcje przygotuj:


- 1 szklanka ryżu
- 1,5- 2 szklanki wody
- pół łyżeczki soli



Dokładnie opłucz ryż pod zimną wodą. W ten sposób usuniesz zanieczyszczenia i pozbędziesz się nadmiaru skrobi, która sprawia, że ziarna się zlepiają.
Podstawową zasadą jest to, żeby gotować ryż w odpowiedniej ilości wody. Do garnka wsyp ryż i zalej go dwukrotnie większą objętością wody. Zagotuj i zmniejsz gaz do minimum. Gotuj przez 10-15 minut, aż ryż wchłonie cały płyn i stanie się miękki i sypki.
Jeśli przygotowujesz ryż brązowy, to czas gotowania powinien być dłuższy– ok. 30-40 min.


Niektóre szkoły mówią, żeby do gotującej się wody dodać odrobinę oleju lub innego tłuszczu. Podobnie jak w przypadku makaronu, jest to dość sporna kwestia.



Do gotującej się wody możesz dodać łyżeczkę soku z cytryny, żeby zachować jego śnieżnobiały kolor.
Nie przesadzaj też z ilością wody: jeśli będzie jej za dużo, to ryż stanie się klejący i zbyt miękki.
Ryż na mleku
Możesz ugotować również ryż na mleko. W rezultacie otrzymasz prosty deser.
Wystarczy, że do garnka wsypiesz szklankę ryżu i wlejesz szklankę mleka. Zacznij podgrzewać. Gdy mleko się wygotuje- stopniowo dolewaj go coraz więcej. Dodaj cukier i laskę wanilii. Smak dzieciństwa!

Komentarze