Jak uniknąć wyciekania wody podczas robienia zapiekanki? Zdaj się na nasze sprawdzone metody

Zapiec w piekarniku możemy prawie wszystko. Natomiast każdy produkt wymaga innego potraktowania. Dziś o warzywnej zapiekance, którą często robimy w naszym domu. Natomiast często z jednym błędem, który sprawia, że podczas pieczenia z warzyw wypływa woda. Jak tego uniknąć? Oto nasze sposoby na wyciekającą wodę z zapiekanki.

Dla jednych zapiekanka warzywna bez sera to nie zapiekanka. Inni natomiast uwielbiają jak, znajduje się w niej, makaron lub ziemniaki. Dobór warzyw jest często przypadkowy, bo do środka można wrzucić wszystko, a i tak będzie smakować. Możemy dowolnie eksperymentować z doborem proporcji i rodzajem składników, za każdym razem delikatnie zmieniając smak całości.

Zapiekanka-Pyszności; Foto: Pyszności

Wyciek wody z zapiekanki

Zapiekanka ma często tendencje do rozpadania się i nasiąkania wodą, która wypływa z warzyw. Jak temu zapobiec? Jest na to sposób. Pierwsza sprawa to odpowiednie proporcje warzyw do produktów skrobiowych, czyli ziemniaków, makaronu lub ryżu. Duża ilość farszu może kusić, ale to właśnie z niego wypływa woda.

Następnie ważne jest, by nie przykrywać zapiekanki podczas pieczenia. Dzięki temu nadmiar płynu odparuje, ale również sprawi, że zapiekanka będzie chrupiąca. Oprócz tego często posolenie warzyw przed sprawi, że woda wypłynie w dużej ilości. Niektórzy radzą, by solić zapiekankę po wyjęciu z piekarnika.

Zapiekanki

Zapiekanka-Pyszności; Foto: Pyszności

Jak długo piec zapiekankę?

Tutaj wszystko zależy od ilości składników oraz tego, co to za składniki. Jeśli w zapiekance mamy surowe kawałki mięsa, to danie potrzebuje ok. 60-90 minut, by się upiekło. Surowy makaron to czas- ok. 60 minut, natomiast surowe warzywa – ok. 40 minut. Jeśli chcemy skrócić ten czas, dobrze wcześniej przesmażyć lub ugotować składniki. Warto też je dobrze rozdrobnić, im mniejsze, tym krótszy czas pieczenia

zapiekanki

Zapiekanka-Pyszności; Foto: Canva

Przepis na letnią zapiekankę z warzywami

Składniki:

  •  1 kalafior
  • 400g makaronu
  • 2 pomidory
  • 2 laski kiełbasy np.podwawelska
  • 1 cebula
  • 4 plastry sera żółtego
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania zapiekanki:

Umyj dokładnie warzywa. Następnie weź kalafior, podziel na różyczki i ugotuj ok. 8 minut. Musi być twardy. Gotujemy makaron al’dente. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i podsmażamy cebulą oraz kiełbasę. Całość przekładamy na naczynia żaroodpornego i przyprawiamy pieprzem. Dodajemy pomidory. Zapiekamy w piekarniku ok. 15 minut. Wyjmujemy naczynie, wszystko pokrywamy serem w plastrach. Zapiekamy do momentu rozpuszczenia się sera lub jak kto lubi, aż zbrązowieje.

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z szynką i serem? Już za moment wszystko stanie się jasne. Zobacz nasz przepis krok po kroku na naszym kanale.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×