Kategorie Porady

8 cennych porad, dzięki którym nie musisz obawiać się zakalca. Warto je zapamiętać!

Zakalec to największy koszmar każdej pani domu. Zakup oraz przygotowanie składników, włożony trud i praca, a i tak na koniec wychodzi nam kompletna klapa.

Jak się okazuje, zakalca łatwo uniknąć. Wystarczy przestrzegać poniższych porad, a nie będziesz musiała więcej martwić się o efekt końcowy Twoich wypieków!

#1 Temperatura pokojowa składników

8 cennych porad, dzięki którym nie musisz obawiać się zakalca. Warto je zapamiętać!

Zanim zabierzemy się do pieczenia, powinniśmy pamietać, aby wyjąć składniki z lodówki minimum godzinę wcześniej.

#2 Proporcje to podstawa

8 cennych porad, dzięki którym nie musisz obawiać się zakalca. Warto je zapamiętać!

Jeśli ciasto ma się udać za pierwszym razem, przestrzegaj proporcji podanych w przepisie. W innym przypadku, nie powinien zdziwić Cię fakt, że zamiast wysokiego ciasta otrzymasz zakalec.

#3 Termin przydatności

8 cennych porad, dzięki którym nie musisz obawiać się zakalca. Warto je zapamiętać!

To kolejny bardzo ważny aspekt. Zanim weźmiesz się do pracy, sprawdź przydatność składników spulchniających takich jak proszek do pieczenia, czy też drożdże.

#4 Składniki przesiej przez sitko

8 cennych porad, dzięki którym nie musisz obawiać się zakalca. Warto je zapamiętać!

Jeśli taka wiadomość została zawarta w przepisie, należy jej przestrzegać. Nie została ona dodana bez powodu. Dzięki temu zabiegowi, składniki (np. mąka) będą lżejsze i bardziej puszyste, a co się z tym wiąże, bedą się lepiej łączyć, bez niepotrzebnych grudek.

#5 Nie mieszaj składników zbyt długo

8 cennych porad, dzięki którym nie musisz obawiać się zakalca. Warto je zapamiętać!

Składniki mieszamy do momentu, aż się ładnie połączą. Jeśli przesadzimy, po wyjęciu z piekarnika nasze ciasto może nagle opaść.

#6 Podczas łączenia składników, nie zmieniaj kierunku mieszania

8 cennych porad, dzięki którym nie musisz obawiać się zakalca. Warto je zapamiętać!

Jeśli będziemy zmieniać kierunek mieszania podczas łączenia składników, możemy zaburzyć strukturę ciasta. Tym samym z piekarnika możemy wyjąć zakalec.

#7 Zła temperatura pieczenia

8 cennych porad, dzięki którym nie musisz obawiać się zakalca. Warto je zapamiętać!

To kolejna ważna informacja w przepisie, z którą należy się liczyć. Jeśli nie będziemy przestrzegać odpowiedniej temperatury i czasu pieczenia w 99% możemy spodziewać się zakalca. Co więcej, ciasto należy wkładać zawsze do nagrzanego piekarnika.

#8 Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia

8 cennych porad, dzięki którym nie musisz obawiać się zakalca. Warto je zapamiętać!

I na koniec kolejny fakt odnośnie procesu w samym piekarniku. Nie powinniśmy co chwilę zaglądać do piekącego się ciasta i uchylać drzwiczki piekarnika. Gwałtowna zmiana temperatury może spowodować, że ciasto po prostu nie wyrośnie.

Daj znać co myślisz o przedstawionych informacjach!

240537