Porady8 cennych porad, dzięki którym nie musisz obawiać się zakalca. Warto je zapamiętać!

8 cennych porad, dzięki którym nie musisz obawiać się zakalca. Warto je zapamiętać!

8 cennych porad, dzięki którym nie musisz obawiać się zakalca. Warto je zapamiętać!
Frania
15.12.2018 19:36, aktualizacja: 18.09.2023 12:40

Zakalec to największy koszmar każdej pani domu. Zakup oraz przygotowanie składników, włożony trud i praca, a i tak na koniec wychodzi nam kompletna klapa.

Jak się okazuje, zakalca łatwo uniknąć. Wystarczy przestrzegać poniższych porad, a nie będziesz musiała więcej martwić się o efekt końcowy Twoich wypieków!

#1 Temperatura pokojowa składników

Obraz

Zanim zabierzemy się do pieczenia, powinniśmy pamietać, aby wyjąć składniki z lodówki minimum godzinę wcześniej.

#2 Proporcje to podstawa

Obraz

Jeśli ciasto ma się udać za pierwszym razem, przestrzegaj proporcji podanych w przepisie. W innym przypadku, nie powinien zdziwić Cię fakt, że zamiast wysokiego ciasta otrzymasz zakalec.

#3 Termin przydatności

Obraz

To kolejny bardzo ważny aspekt. Zanim weźmiesz się do pracy, sprawdź przydatność składników spulchniających takich jak proszek do pieczenia, czy też drożdże.

#4 Składniki przesiej przez sitko

Obraz

Jeśli taka wiadomość została zawarta w przepisie, należy jej przestrzegać. Nie została ona dodana bez powodu. Dzięki temu zabiegowi, składniki (np. mąka) będą lżejsze i bardziej puszyste, a co się z tym wiąże, bedą się lepiej łączyć, bez niepotrzebnych grudek.

#5 Nie mieszaj składników zbyt długo

Obraz

Składniki mieszamy do momentu, aż się ładnie połączą. Jeśli przesadzimy, po wyjęciu z piekarnika nasze ciasto może nagle opaść.

#6 Podczas łączenia składników, nie zmieniaj kierunku mieszania

Obraz

Jeśli będziemy zmieniać kierunek mieszania podczas łączenia składników, możemy zaburzyć strukturę ciasta. Tym samym z piekarnika możemy wyjąć zakalec.

#7 Zła temperatura pieczenia

Obraz

To kolejna ważna informacja w przepisie, z którą należy się liczyć. Jeśli nie będziemy przestrzegać odpowiedniej temperatury i czasu pieczenia w 99% możemy spodziewać się zakalca. Co więcej, ciasto należy wkładać zawsze do nagrzanego piekarnika.

#8 Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia

Obraz

I na koniec kolejny fakt odnośnie procesu w samym piekarniku. Nie powinniśmy co chwilę zaglądać do piekącego się ciasta i uchylać drzwiczki piekarnika. Gwałtowna zmiana temperatury może spowodować, że ciasto po prostu nie wyrośnie.

Daj znać co myślisz o przedstawionych informacjach!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także