PoradyDomowe triki na uprawę bujnej kolendry. Już nigdy więcej nie kupisz jej w sklepie!

Domowe triki na uprawę bujnej kolendry. Już nigdy więcej nie kupisz jej w sklepie!

Domowe triki na uprawę bujnej kolendry. Już nigdy więcej nie kupisz jej w sklepie!
Ewa
17.09.2020 11:47, aktualizacja: 17.09.2020 12:20

Niezastąpiona w daniach kuchni meksykańskiej, niezwykle aromatyczna. Pozwól zagościć jej w swojej kuchni na stałe!

Obraz

Kochasz albo nienawidzisz

Kolendrę się kocha lub nienawidzi. I nie byłoby w tym nic zaskakującego, bo przecież każdy ma swoje własne upodobania, gdyby nie to, że zamiłowanie do kolendry możesz mieć...w genach!
Smak mydła, który czują niektóre osoby, uwarunkowany jest przez znajdujący się na 11. chromosomie gen OR6A2. To właśnie on koduje niechęć Europejczyków do kolendry.

Żyzna gleba i dużo słońca

Kolendra nie jest specjalnie wybredna, chociaż ma swoje wymagania. Przede wszystkim wymaga żyznej, lekkiej gleby i nasłonecznionego parapetu.

Nie można zapomnieć o podlewaniu

Zarówno po zasianiu nasion, jak i po kiełkowaniu należy pamiętać o regularnym podlewaniu. Kolendra nie lubi suszy! Ziemia powinna być stale wilgotna, jednak w doniczce nie może zalegać woda.

Obraz

Możesz również założyć...wodną hodowlę!

Nietypowa uprawa hydroponiczna nie potrzebuje ziemi. Podłożem dla niej jest...woda.

  1. Dobrej jakości nasiona to podstawa! Użyj odrobinę siły i zmiażdż je tak, by rozpadły się na dwie połówki. Przyspieszy to cały proces kiełkowania.
  2. Weź nieprzezroczysty pojemnik i napełnij go wodą.
  3. Połóż na nim kosz z siatką i wysp na niego nasiona. Zrób to w 3 partiach w odstępach 5-6 dni.
  4. Pilnuj poziomu wody. Nasionka powinny cały czas być pod jej powierzchnią.
  5. Ustaw pojemnik w jasnym miejscu. Za ok. 7-10 dni nasiona zaczną kiełkować.

Ta alternatywna metoda hodowli kolendry daje naprawdę świetne rezultaty!

Przycinać czy nie przycinać?

Jeśli zależy Ci na młodych listkach, to podcinaj sadzonkę regularnie, nie dopuszczając do powstania kwiatostanów. A jeśli chcesz uzyskać z niej nasiona (które również są smaczną, cenioną przyprawą), pozwól jej zakwitnąć.
Zanim jednak zaczniesz ją podcinać, to daj jej urosnąć do wysokości 15 cm.

Zaproś kolendrę do swojej kuchni

Obraz

Kolendra jest stosowana na problemy trawienne, poprawę apetytu i uspokojenie. Naukowcy przekonują, że pomaga także w zatruciach pokarmowych.
Jeśli zależy Ci na witaminach- sięgnij po liście, a jeśli na minerałach- wybierz nasiona.
Mało tego! Kolendra redukuje poziom złego cholesterolu. ma potwierdzone działanie bakteriobójcze oraz jest pełna antyoksydantów. Warto mieć ją w swojej kuchni :)
Zrób z nią taquitos z kurczakiem, curry z kalafiora lub łososia- po prostu palce lizać!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także