Jak uratować przesolone ziemniaki? Wystarczy postawić na najprostszy sposób

Przesolone ziemniaki - Pyszności; Foto Canva.com

Ziemniaki stanowią popularny dodatek do dań obiadowych. Najczęściej spożywamy je w formie purée lub w całości. Czasem może się zdarzyć, że je przesolimy. Jak w związku z tym uratować przesolone ziemniaki? Poznaj najważniejsze porady.

Gotowanie ziemniaków – co robić, by przesolone ziemniaki nie były problemem?

Aby uniknąć przesolenia ziemniaków, dobrze jest pamiętać o najważniejszych kwestiach, związanych z ich gotowaniem. Dzięki temu jesteśmy w stanie opanować ten problem, już na samym początku. Co prawda, nie jest to skomplikowana czynność, ale czasem bardzo istotne są pewne szczegóły. Liczy się tu jakość wody, odpowiedni garnek i sam czas gotowania. Ważne są także dodatki, które trafiają do garnka. Jeśli chcesz, by ziemniaki nie straciły smaku i wartości odżywczych, to należy je gotować na wolnym ogniu.

przesolone ziemniaki

Ziemniaki – Pyszności; Foto: Canva.com

Pamiętaj, że gotowane ziemniaki będą o wiele lepsze, jeśli nastawisz je od razu w gorącej wodzie lub po prostu wrzucisz do wrzątku (zasada podobna, jak w przypadku makaronu). Nie polecamy przetrzymywania obranych ziemniaków w zimnej wodzie. Niestety, ale tak postępuje większość z nas. W ten sposób wypłukujemy z nich najważniejsze składniki. Przyjmuje się również zasadę, że do garnka z ziemniakami dajemy łyżkę soli – to odpowiednia ilość, jeśli chcesz, by przesolone ziemniaki nie były Twoim problemem.

Co zrobić, gdy wyjdą nam przesolone ziemniaki?

Oczywiście, zdarzają się takie sytuacje, że czasem sypnie nam się nieco więcej soli, niż zamierzaliśmy. Nie popadajmy w panikę. Przesolone ziemniaki można uratować i jest na to przynajmniej kilka pomysłów. Najprościej będzie zrobić z nich puree – rozgniatamy je tłuczkiem, dodajemy masło i energicznie rozcieramy, dolewając powoli szklankę gorącego mleka. Warto też dodać odrobinę słodkiej śmietanki. Ziemniaki staną się wyborne i w ten właśnie sposób je uratujemy.

Letni obiad- Pyszności

Jest jeszcze jedna prosta metoda. Wystarczy, że do ziemniaków dodamy świeżego koperku, który w znacznym stopniu zmieni ich smak i sprawi, że przesolone ziemniaki nie będą tu problemem.

Do ziemniaków możesz z powodzeniem przygotować soczyste udka z kurczaka marynowane w jogurcie. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×