Szefowie kuchni mają patent na przypaloną patelnie. Używają do tego najtańszej kuchennej przyprawy

Jak uratować przypaloną patelnię- Pyszności/ źródło: Canva

Jak uratować przypaloną patelnię, którą wielu spisałoby już na straty? Prosty patent z solą stosują nawet szefowie kuchni. Tanio, prosto i skutecznie.

Prosty trik z TikToka

Czasami wystarczy chwila nieuwagi i zawartość patelni zamienia się w nieprzyjemną, przypaloną masę. Jeśli do tego dorzucimy niewłaściwe jej umycie, to przepis na zniszczoną powierzchnię patelni jest już gotowy. Nie przejmuj się tym- takie sytuacje zdarzają się nawet zawodowym szefom kuchni. Użytkowniczka TikToka, Sophie Louise, podzieliła się trikiem, który pozwoli na proste odnowienie powierzchni patelni, dzięki czemu jedzenie nie będzie już przywierało . Ten prosty i tani patent wykorzystują również zawodowi kucharze.

Zacznij od usunięcia lżejszych zabrudzeń przy pomocy gąbki z płynem do mycia naczyń. Odstaw patelnię do wyschnięcia. Patelnię rozgrzej na palniku i wsyp sól. Przesmaż ją przez kilka minut.

@s_lou92 Frying pan hack if it sticks. #LiftLockPop #moneysavingtips #cleaninghacks #deepclean #cleaningaccount #fryingpan #fyp #foryou #tablesalt ♬ original sound – Sophie Louise

Przy pomocy ręcznika papierowego usuń sól z powierzchni patelni. Następnie wytrzyj patelnię wilgotną szmatką i gotowe. Osoby, które wypróbowały ten przepis zgodnie stwierdzają- to po prostu działa.

Zobacz również: jak uratować za kwaśną zupę pomidorową?

Jak uratować przypaloną patelnię?

Jeśli zastanawiasz się, jak dobrze domyć przypaloną patelnię, to mamy dla Ciebie kolejny prosty patent. Resztki na patelni zasyp obficie sodą oczyszczoną i zalej ciepłą wodą. Powstała pasta musi pokrywać całą powierzchnię naczynia. Zostaw całość na 15-20 minut i następnie spłucz.

Jak uratować przypaloną patelnię- Pyszności źródło Canva

Jak uratować przypaloną patelnię- Pyszności źródło Canva

Resztki powinny bez większego problemu oderwać się od dna. Jeśli jednak tak się nie stało- do mieszanki możesz dodać jeszcze ocet i całą czynność powtórzysz. Dzięki temu unikniesz szorowania, które mogłoby uszkodzić powierzchnię patelni.

Pyszny przepis na karkówkę w coli i ketchupie znajdziesz na naszym kanale YouTube


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×