Jak uratować przypalony ryż w garnku? To prostsze niż się wydaje

Jak uratować przypalony ryż

Jak uratować przypalony ryż - Pyszności; foto: Canva

Przypalony ryż nie musi oznaczać potrzeby wstawienia nowej porcji. I nie chodzi wcale o zagryzienie zębów i zaakceptowanie ziarenek przesiąkniętych zapachem spalenizny. Jak uratować przypalony ryż? Wystarczy sięgnąć do… chlebaka.

Ryż to jeden z najczęściej używanych produktów w kuchni. Jest podstawą wielu dań, a dodatkiem do kolejnej, niezliczonej ich ilości. Chociaż wokół tego produktu urosło wiele mitów (na przykład dotyczących jego rzekomej niskiej kaloryczności), to i tak używamy go w kółko. A to sprawia, że każdemu chociaż raz w życiu zdarzyło się ryż przypalić.

Jak uratować przypalony ryż – Pyszności; foto: Canva

Czy kiedy poczujemy swąd spalenizny dochodzący z garnka z ryżem, jest już za późno? Na szczęście nie, co nie znaczy, że nie trzeba reagować szybko. Każdy wie, jak nieprzyjemne mogą być następstwa: długie wietrzenie zasmrodzonego mieszkania, ryż do wyrzucenia, a garnek do długiego szorowania. Na to ostatnie też coś poradzimy, ale pozostałym skutkom przypalonego ryżu może zapobiec… kromka chleba.

Jak uratować przypalony ryż?

Zanim wyrzucisz całą zawartość garnka lub z niesmakiem zjesz przesiąknięty spalenizną ryż z wierzchu, zastosuj patent z chlebem. Nim ryż zdąży ostygnąć, połóż na nim kromkę chleba i odczekaj około 10 minut. Pieczywo zadziała niczym gąbka i zaabsorbuje cały przykry zapach z ziaren.

Tym sposobem unikniesz wyrzucania całego ryżu, a w koszu wyląduje jedynie cienka warstwa z dna, która na własnej skórze poczuła „ogień”. Nie będziesz musiał nawet wynosić na balkon przypalonego garnka w obawie o ulatnianie się z niego zapachu w całym mieszkaniu.

Spalonej warstwy ryżu oczywiście nic już nie uratuje, ale możesz bez problemu wyczyścić to, co znajduje się pod nią. Do tego zastosuj kolejny trik.

Jak uratować przypalony ryż – Pyszności; foto: Canva

Na ratunek przypalonemu garnkowi

Zanim zaczniesz rzucać przekleństwami, próbując zdrapać resztki przypalonego w garnku ryżu, wykorzystaj metodę z octem i sodą oczyszczoną.

Najpierw sporządź mieszankę wody z octem, w proporcjach 1:2. Wlej ją do garnka i zagotuj. Kiedy zacznie wrzeć, zdejmij ją z ognia, a do płynu dosyp sodę oczyszczoną. Po 5 minutach możesz opróżnić garnek, a całą resztę załatwi już zwykła gąbka i płyn do mycia naczyń.

A po ciekawe przepisy zerknij na nasz kanał na YouTube. Znajdziesz tam na przykład ten filmik z recepturą na kokosowe ciasto „Rafaello”.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×