Sąsiadka doradziła mi, żeby dodawać tę mieszankę do zbyt słonych śledzi. Ratuje danie w kilka sekund

Śledzie w śmietanie to nie tylko idealna przystawka na świąteczny stół, ale równie dobrze sprawdza się w każdy inny dzień. Ich przygotowanie nie jest trudne. Często jednak zdarza się, że są one wyjątkowo słone. Niżej zdradzamy sposoby na ich uratowanie.

Śledzie wyszły zbyt słone- co zrobić?

Śledzie

Śledź-Pyszności; Foto:Canva

Czasem w rozpędzie zapominamy o podstawowym kroku, czyli wymoczeniu śledzi z nadmiaru soli. Zwykle powinniśmy zrobić to w zimnej wodzie przez minimum 1 godzinę. Można ten proces wydłużyć, jeśli lubimy mniej słone potrawy. Całość powinna być przeprowadzona jeszcze przed umieszczeniem ryby w śmietanie.

Jeśli natomiast zapomnieliśmy o tym, to pierwszym ze sposobów jest wyłowienie śledzi z sałatki i zanurzenie ich w wodzie. Po upływie kilku godzin będziemy mogli ponownie włożyć rybę do śmietanowego sosu, a sałatka nie będzie już tak słona.

Dodaj ocet i cukier

Jeśli nie chcemy bawić się w moczenie śledzia, to na ratunek przychodzą inne sposoby. Jednym z nich jest dodanie octu i cukru. Połączenie tych dwóch składników pozwoli nam na zrównoważenie słonego smaku. Pamiętajmy o tym, by jednak nie przesadzić z ilością cukru. Nie chcemy przecież słodkich śledzi.

Sok z cytryny na śledzie

Sok z cytryny- Pyszności; Foto:Canva

Sok z cytryny

Kolejnym niezawodnym sposobem na poradzenie sobie ze słonym smakiem ryby, jest dodatek odrobiny sok z cytryny. Jeśli śledzie są już kwaśne przez wcześniejszy dodatek octu, możesz pominąć tę metodę.

Śledzie

Śledź-Pyszności; Foto: Canva

Właściwości śledzi

Warto wykorzystać powyższe sposoby i poradzić sobie z przesolona potrawą. Niech nasza ryba nie ląduje w koszu. Śledzie mają w sobie mnóstwo właściwości odżywczych. Po pierwsze jest dość tanią rybą, ale z bogatą zawartością. Mięso śledzi bogate jest w nienasycone kwasy tłuszczowe, dużą ilość białka i składników mineralnych. Znajdziemy w nim witaminy z grupy B, a także witaminę A, E oraz witaminę D3. Wszystko to wpływa pozytywnie na nasz układ nerwowy, odpornościowy i krwionośny.

Oto nasz sposób na rybę z pysznym pesto domowej roboty:


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×