PoradyJak uratować zbyt ostre danie? Sprawdzone sposoby na złagodzenie potraw

Jak uratować zbyt ostre danie? Sprawdzone sposoby na złagodzenie potraw

Jak uratować zbyt ostre danie - Pyszności / Źródło: Canva.com
Jak uratować zbyt ostre danie - Pyszności / Źródło: Canva.com
Agnieszka
22.06.2022 10:49

Dodałaś za dużo papryczki chilli? Danie jest tak ostre, że nie da się go przełknąć? Nie każdy z jest fanem pikantnych potraw. W związku z tym warto wiedzieć jak skutecznie uratować zbyt ostre danie. Okazuje się, że jest to dziecinnie proste!

Ostra potrawa

Kurczak ostra salsa - Pyszności
Kurczak ostra salsa - Pyszności

Wiele osób uwielbia ostre potrawy. W związku z tym nie boją się dodać dużej ilości papryczki chilli, chrzanu, czy pieprzu kajeńskiego do potraw. Często także zamawiają dania z pikantnymi sosami. Potrawy meksykańskie nie mają przed nimi tajemnic.

Jednak nie każdy z nas jest fanem ostrych dań. Niestety nieraz zdarzyło się, że podczas przygotowywania obiadu, dodaliśmy do niego za dużo chilli. W konsekwencji nasze danie nie nadawało się do jedzenia. Jak możemy uratować zbyt ostrą potrawę?

Jak uratować zbyt pikantne danie?

Jest kilka prostych metody, dzięki którym uratujemy swoje danie. W ten sposób nie będziemy musieli wyrzucać jedzenia i zjemy go z przyjemnością.

  • Cukier
Łyżeczka cukru - Pyszności; Foto: Canva.com
Łyżeczka cukru - Pyszności; Foto: Canva.com

Ażeby uratować zbyt pikantne danie, możemy dodać do niego szczyptę cukru. Równie dobrze sprawdzi się tutaj miód. Należy jednak pamiętać, że składniki te są wyjątkowo słodkie. W związku z tym mogą wpłynąć na smak potrawy.

  • Warzywa

Dodatek warzyw również pozwoli przywrócić delikatny smak potrawy. Warto zwrócić uwagę, jakie warzywa są już w daniu, a następnie zwiększyć ich ilość. Metoda ta najlepiej sprawdzi się w przypadku zup.

  • Mleko lub śmietana
Butelka mleka - Pyszności; Foto: Pixabay.com
Butelka mleka - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Jeśli chcemy zneutralizować ostry smak potrawy, możemy dodać odrobinę mleka. Jeśli nie mamy przy sobie tego produktu, to można go zastąpić śmietaną. Nabiał dodajemy najczęściej do zup, czy sosów.

  • Cytryna

Kolejnym świetnym sposobem na uratowanie pikantnej potrawy jest dodanie soku z cytryny. Dodatkowo nadamy naszemu daniu kwaskowatego posmaku i przyjemnego aromatu. Pamiętajmy jednak, aby nie wlewać zbyt dużej ilości soku z cytryny! Wystarczy, że użyjemy połówki owocu.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować 12 dań z makaronem w roli głównej krok po kroku.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także