PoradyJak uratować zwarzoną bitą śmietanę? Przyda się żelatyna i odrobina wody

Jak uratować zwarzoną bitą śmietanę? Przyda się żelatyna i odrobina wody

Jak uratować zwarzoną bitą śmietanę? Przyda się żelatyna i odrobina wody
Agnieszka
03.06.2022 09:11

Dobrze ubita śmietana to niebo w gębie. Jednak nieraz zdarzyło się nam ją zwarzyć podczas ubijania. Co w takiej sytuacji zrobić? Poniżej opisujemy kilka prostych trików, jak uratować zwarzoną bitą śmietanę w mgnieniu oka.

Pyszna, lekka bita śmietana

Obraz

Śmietanę najczęściej ubijamy podczas przygotowywania tortu. Jest ona lekka, delikatnie słodka i idealnie smakuje z biszkoptem. Latem natomiast często spożywamy ją z dodatkiem truskawek, czy malin. Jest to rewelacyjne połączenie.

Jednak nie zawsze uda nam się dobrze ubić śmietanę. Często ubijamy ją zbyt długo. W konsekwencji nasza śmietana się warzy. W takim razie jak możemy uratować nasz deser?

Jak uratować zwarzoną bitą śmietanę?

canva.com
canva.com
  • Dodatek kwaśnej śmietany

Jeśli nasza śmietana jest lekko zwarzona (możemy dostrzec pojedyncze grudki), w takiej sytuacji należy dodać do produktu jedną lub dwie łyżki kwaśnej śmietany. Następnie miksujemy wszystko ze sobą, aż do uzyskania jednolitej masy.

  • Dodatek żelatyny

Dodatek żelatyny również pozwoli nam przywrócić prawidłową konsystencję śmietany. Należy wykonać tylko kilka prostych kroków.

Zwarzoną śmietanę podgrzewamy w kąpieli wodnej. Dzięki temu zapobiegniemy przypalenia się produktu. W międzyczasie rozpuszczamy jedną lub dwie łyżki żelatyny w małej ilości wody. Gdy śmietana stanie się płynna, dodajemy uprzednio rozpuszczoną żelatynę.

Śmietanę odstawiamy do ostygnięcia, a następnie przenosimy ją do lodówki. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy i dodajemy kilka łyżek ciepłej wody. Dzięki temu przywrócimy jej puszystość oraz gładką teksturę.

Jak zapobiec zwarzeniu się śmietany?

Warto przestrzegać tych kilka prostych zasad, aby skutecznie zapobiec zwarzeniu się śmietany:

  • Śmietana powinna być dobrze schłodzona.
  • Podczas ubijania śmietany, należy ją cały czas obserwować. Chwila nieuwagi i nasz deser już nie będzie wyglądał apetycznie.
  • Najlepiej nie mieszać dwóch różnych śmietan.
  • Na początku powinno się ubijać śmietanę mikserem nastawionym na wysokie obroty. Pod koniec najlepiej zmniejszyć prędkość ubijania.

Pamiętając o tych kilku prostych zasadach, udekorujemy każdy deser dobrze ubitą śmietaną.

Czy wiesz, że ubita śmietana wspaniale smakuje z murzynkiem i sosem malinowym? Przekonaj się o tym sprawdzając nasz przepis na to przepyszne ciasto:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także