PoradyJak usmażyć rybę, aby smakowała jak nad morzem

Jak usmażyć rybę, aby smakowała jak nad morzem

Jak usmażyć rybę, aby smakowała jak nad morzem
Frania
26.07.2019 13:30, aktualizacja: 28.07.2019 11:44

Lato w pełni i wiele osób spędza je nad morzem, zajadając się kultową rybą i frytkami. A skoro już o takim obiedzie mowa, dziś zdradzę Ci, jak usmażyć rybę, aby smakowała, jak danie serwowane nad naszym morzem.

Jeśli więc w tym roku nie wybierasz się nad Morze Bałtyckie, a jednocześnie marzy Ci się rybka tam serwowana, koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca.

pixabay.com‎
pixabay.com‎

Dzięki dzisiejszemu przepisowi w zaciszu własnego domu przygotujesz smaczną rybę, która przywróci wspomnienia z wakacji nad morzem.

Jak usmażyć rybę, aby wyszła idealna za każdym razem?

pixabay.com‎
pixabay.com‎

Potrzebne składniki:

  • kg filetów białej ryby (dorsz, flądra, pstrąg)
  • 250 ml mleka
  • 180 g mąki
  • 2 jajka
  • kilka szczypt soli
  • kilka szczypt pieprzu
  • 2 łyżki roztopionego masła

Dokładna instrukcja:

  1. Zakupioną rybę dokładnie opłucz. Następnie ją osusz, dopraw solą i pieprzem. Nie zapomnij także o soku z cytryny.
  2. Wstaw rybę na 45 minut do lodówki.
  3. W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki. Jako pierwsze, połącz ze sobą mąkę i mleko.
  4. Po uzyskaniu gładkiego ciasta, dodaj do niego jajka, roztopione masło i przyprawy.
  5. Obtocz kawałki ryby w mieszance. Po czym smaż na rozgrzanej patelni z odpowiednią ilością oleju.
  6. Kiedy ryba nabierze złocistego koloru, zdejmij ją z patelni i połóż na ręczniku papierowym. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
  7. Gotową rybę podawaj z frytkami lub ziemniakami. Nie zapomnij także o sałatce, która będzie tutaj pasować.
pixabay.com‎
pixabay.com‎

Jak sama widzisz, nie musisz jechać nad morze, aby skosztować pysznej ryby. Dzięki temu przepisowi przygotujesz ją samodzielnie!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także