Jak usmażyć rybę, aby smakowała jak nad morzem

Lato w pełni i wiele osób spędza je nad morzem, zajadając się kultową rybą i frytkami. A skoro już o takim obiedzie mowa, dziś zdradzę Ci, jak usmażyć rybę, aby smakowała, jak danie serwowane nad naszym morzem.

Jeśli więc w tym roku nie wybierasz się nad Morze Bałtyckie, a jednocześnie marzy Ci się rybka tam serwowana, koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca.



Dzięki dzisiejszemu przepisowi w zaciszu własnego domu przygotujesz smaczną rybę, która przywróci wspomnienia z wakacji nad morzem.


Jak usmażyć rybę, aby wyszła idealna za każdym razem?

Potrzebne składniki:


- kg filetów białej ryby (dorsz, flądra, pstrąg)
- 250 ml mleka
- 180 g mąki
- 2 jajka
- kilka szczypt soli
- kilka szczypt pieprzu
- 2 łyżki roztopionego masła
Dokładna instrukcja:


- Zakupioną rybę dokładnie opłucz. Następnie ją osusz, dopraw solą i pieprzem. Nie zapomnij także o soku z cytryny.
- Wstaw rybę na 45 minut do lodówki.
- W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki. Jako pierwsze, połącz ze sobą mąkę i mleko.
- Po uzyskaniu gładkiego ciasta, dodaj do niego jajka, roztopione masło i przyprawy.
- Obtocz kawałki ryby w mieszance. Po czym smaż na rozgrzanej patelni z odpowiednią ilością oleju.
- Kiedy ryba nabierze złocistego koloru, zdejmij ją z patelni i połóż na ręczniku papierowym. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
- Gotową rybę podawaj z frytkami lub ziemniakami. Nie zapomnij także o sałatce, która będzie tutaj pasować.



Jak sama widzisz, nie musisz jechać nad morze, aby skosztować pysznej ryby. Dzięki temu przepisowi przygotujesz ją samodzielnie!
Zobacz także: Jak kisić ogórki – kilka niezbędnych rad


Komentarze