PoradyKtóra strona folii aluminiowej służy do zatrzymywania ciepła? Wiele osób ciągle się myli

Która strona folii aluminiowej służy do zatrzymywania ciepła? Wiele osób ciągle się myli

Folia aluminiowa - Foto: Canva
Folia aluminiowa - Foto: Canva
Ewa
20.11.2022 21:39

Jak używać folii aluminiowej podczas pieczenia? Która strona zatrzyma ciepło? Zobacz, jak poprawnie jej używać i nie popełnij błędu.

Folia aluminiowa, nazywana też sreberkiem, często zajmuje honorowe miejsce w wielu polskich domach. Używamy jej nie tylko do przykrywania potraw i pakowania kanapek, ale również do pieczenia i grillowania.

Zastosowanie folii w kuchni

Szerokie zastosowanie folii sprawiło, że jest jednym z obowiązkowych elementów wyposażenia kuchni. Pieczenie delikatnego mięsa, takiego jak kurczak, w folii sprawia, że pozostaje ono soczyste i kruche. W folię zawinąć można też kaszankę na grilla i ziemniaki z dodatkami, aby nie rozpadły się podczas przygotowywania. Dodatkowo dobrze sprawdza się do przechowywanie. Niejedna mama pieczołowicie zawijała w folię przygotowane wcześniej kanapki na drugie śniadanie.

jak używać folii aluminiowej- Pyszności/ źródło: Canva
jak używać folii aluminiowej- Pyszności/ źródło: Canva

Jak używać folii aluminiowej

Aby w pełni wykorzystać potencjał tego gadżetu, dobrze jest wiedzieć, jak odpowiednio jej używać. Większość z nas sięga po rolkę bez większego namysłu- odrywamy potrzebny kawałek i gotowe. Warto jednak pochylić się nad tym, którą stroną zawijamy lub wykorzystujemy do pieczenia.

Jeśli chcesz przygotować mięso, ryby i inne potrawy w piekarniku, powinieneś zawinąć je w taki sposób, aby danie stykało się ze stroną błyszczącą. To właśnie ona odpowiada za trzymanie ciepła i sprawia, że nasze danie stygnie wolniej i lepiej trzyma temperaturę, dzięki czemu potrawy równomiernie. Wkładając żywność do lodówki, również powinniśmy przykrywać ją stroną błyszczącą do góry, co sprawi, że zostanie szybciej schłodzona.

Obraz

Matowa strona pozwala zachować dłużej świeżość produktom spożywczym. Ogranicza dopływ temperatury, utrzymując ją na względnie stałym poziomie wewnątrz zawiniątka. Dzięki temu nasze przygotowane na drogę kanapki nie zepsują się zbyt szybko ani nie nagrzeją.

Folia aluminiowa nie do wszystkich urządzeń

Chociaż jest nieoceniona przy grillowaniu i pieczeniu, to jednak nie sprawdzi się wszędzie. Pod żadnym pozorem nie wkładaj jej do kuchenki mikrofalowej, bo grozi do zwarciem i podpaleniem. . Folii aluminiowej nie wolno łączyć z metalowymi naczyniami (np. miską), ponieważ uwalniają się wtedy związki przyczyniające się do powstawania metalicznego smaku w przechowywanych daniach.

Przepis na kultową kremówkę papieską znajdziesz na naszym kanale YouTube

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także