6 niezawodnych trików na rozpoznanie dojrzałego i słodkiego arbuza. Nie kupuj w ciemno!

Tym razem zdradzę Ci jak wybrać arbuza, aby w pełni spełniał wszystkie nasze wymagania. To wcale nie musi być przypadkowy traf!

Jeśli więc jesteś ogromną miłośniczką arbuza, nie możesz przegapić poniższych faktów. Na pewno okażą się pomocne!


#1 Plama na spodzie

Jasna plama, którą możesz zobaczyć na arbuzie, to miejsce, w którym leżał na ziemi. Im jest ona ciemniejsza tym lepiej, bo to znak, że owoc jest gotowy do spożycia.


Dlatego najlepiej wybierać arbuza z intensywnie żółtą plamą, a nie białym zabarwieniem.
#2 Test z dźwiękiem
Aby sprawdzić czy arbuz jest dojrzały, możesz również zrobić prosty test. Stuknij w owoc i jeśli usłyszysz dudniący dźwięk, to znak, że arbuz nadaje się do zjedzenia.


#3 Zwróć uwagę na rozmiar arbuza

Na co jeszcze należy zwrócić uwagę przy zakupie arbuza? Oczywiście na jego wielkość.


I w tym przypadku lepiej wybierać średniej i dużej wielkości owoce. Małe arbuzy mogą nie być w pełni dojrzałe.
#4 Ogonek



Ten element arbuza powinien być suchy. Oznacza to bowiem, że owoc jest w pełni dojrzały.
Natomiast zielona końcówka to znak, że arbuz został zerwany zbyt wcześnie. A co za tym idzie, jego smak może się różnić od naszych oczekiwań.


#5 „Pajęczynki”
Charakterystyczna sieć, dobrze widoczna na arbuzie, to bardzo dobry znak. Jest to ewidentny dowód na to, że owoc będzie słodki w smaku. A na tym nam przecież zależy!
#6 Kolor

I na koniec jeszcze jedna, bardzo ważna informacja. Dojrzały arbuz ma ciemnozielony kolor skórki, dlatego w sklepie wybieraj tylko takie okazy.
No to teraz już wiesz jak wybrać arbuza, aby był słodki i dojrzały ?
Zobacz także: Genialne porady kulinarne, które na pewno się przydadzą
Komentarze