Jak wybrać dobrą wędlinę? Dietetyk zdradza najlepszy skład, którego zawsze powinieneś szukać na opakowaniu

Jak wybrać dobrą wędlinę? Produkt ten z pewnością można znaleźć w lodówkach większości Polaków. Choć wielu z nas rezygnuje z jedzenia mięsa, to pomimo tego nadal wiele osób nie wyobraża sobie bez niego posiłku. Niestety skład dużej części wędlin nie jest korzystny dla naszego zdrowia. Poniżej zdradzamy więc na jakie składniki każdy konsument powinien zwrócić uwagę.

Wędliny to taki produkt, który jest bogaty w białko, ale w przeciwieństwie do kurczaka, może być on też bogaty w bardzo dużą ilość tłuszczu. Dodatkowo sól i inne substancje. Często wędzone wędliny bogate są również w substancje kancerogenne. Wszystko to sprawia, ze wędliny nie powinny być podstawą naszej diety. Natomiast jeśli chcesz, by wędlina pojawiła się na twojej kanapce, warto wybrać produkt wysokiej jakości. Jak to zrobić? Tłumaczymy.

Jak wybrać dobrą wędlinę? - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Jak wybrać dobrą wędlinę? – Pyszności; Foto: Pixabay.com

Ilość mięsa w produkcie

Pierwszy i najważniejszy aspekt to zawartość mięsa w produkcie. Najprościej ujmując, im wiecej miesa tym lepiej. Zazwyczaj ta wartości podawana jest w procentach. Często też ze względu na proces produkcji podczas wędzenia mięso traci wodę i wtedy jego ilość podawana jest na 100 g. Na przykład do wyprodukowania 100 g wędliny użyto 150 g mięsa. Oprócz ilości mięsa warto zwrócić uwagę także na inne aspekty takie jak substancje dodatkowe.

Jak wybrać dobrą wędlinę? - Pyszności; Foto: Canva

Jak wybrać dobrą wędlinę? – Pyszności; Foto: Canva

Najczęściej pojawiające się składniki dodatkowe w wędlinach- co oznaczają?

  • Glutaminian sodu- to substancja, którą dodaje się, by wzmocnić smak wędliny. Sprawia również, ze w danej wędlinie możemy znaleźć mniejszą ilość mięsa.
  • Stabilizatory takie jak di- i trifosforan- one wpływają na teksturę wędliny
  • Azotan sodu– to substancja konserwująca. Jest dodawana do wędlin, by zapobiec rozwojowi niebezpiecznych dla zdrowia szczepów bakterii.
  • Aromaty– to dodatek, który często pojawia się w wędlinach. Może stanowić zagrożenie dla osób z alergiami, nietolerancją laktozy czy celiakią, bo może zawierać te alergeny.
  • Przeciwutleniacze– dodawane są, by spowolnić proces jełczenia wędliny
  • Ekstrakty przypraw– dodaje się je, by dodać smak wędlinie, ale ekstrakt będzie wydajniejszy. Już mniejsza ilość tego dodatku sprawi, że uzyskamy pożądany smak i zapach produktu w porównaniu ze zwykłymi aromatami.
  • Skrobia– ją najczęściej znajdziemy w produktach o małej zawartości tłuszczu. Pozwala na to, by dana wędlina zachowała soczystości i kruchość.

Nie ma się co bać wielu dodatków wędlinach. Warto tylko dodać, że im krótszy skład, tym lepiej, Czasami uda się znaleźć tylko mięso i sól na etykiecie.

Jak zrobić deskę wędlin i serów? Zobacz nasz film na YouTube. 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×