Jak wybrać dobre mango w sklepie? Wystarczy pamiętać o 3 zasadach, a zawsze trafisz w dziesiątkę

Jak wybrać dobre mango w sklepie Wystarczy pamiętać o 3 zasadach, każdy owoc będzie idealny - Pyszności; Foto: Canva.com

Czy wiesz jak wybrać dobre mango w sklepie? Takie, które będzie dojrzałe, soczyste i słodkie w smaku? Jeśli zastanawiasz się jak znaleźć ten idealny owoc – dzisiaj z chęcią ci podpowiemy. Dzięki temu już nigdy nie kupisz niedojrzałego, niesmacznego produktu. Poniżej zdradzamy, na co warto zwrócić uwagę przy wyborze mango.

Przepyszny, egzotyczny owoc

jak wybrać dobre mango

Mango – Pyszności; Foto: Pixabay.com

Mango to przepyszny owoc, który skrywa w sobie wiele witamin takich jak A, C, czy B. Poza tym stanowi on wspaniałe źródło magnezu, żelaza, czy potasu. W efekcie spożywanie tego owocu pozytywnie wpływa na nasz układ odpornościowy.

Oprócz wspaniałych właściwości zdrowotnych odznacza się on również wyjątkowymi walorami smakowymi. W związku z tym niekiedy sięgamy po niego w sklepie. Niestety nie każdy z nas wie jak wybrać dobre mango. Okazuje się, że nie jest to takie trudne.

Jak wybrać dobre mango?

grillowany kurczak z sałatką mango

Mango – Pyszności

Niekiedy mamy ochotę na pyszne, soczyste mango. Niestety często w sklepie oferowane są niedojrzałe lub nieświeże owoce. W konsekwencji wydajemy pieniądze na produkt, który jest niesmaczny. W takim razie jak wybrać dobre mango?

Dojrzałe mango odznacza się ładnym, zarumienionym kolorem skórki. Dodatkowo jego powierzchnia powinna delikatnie uginać się pod naciskiem. Warto zwrócić uwagę również na jego zapach. Z okolic szypułki powinien wydobywać się słodki, przyjemny aromat.

Od dzisiaj już nigdy nie będziesz musiał zastanawiać sie nad tym jak wybrać dobre mango. Wystarczy, że zwrócisz uwagę na kilka podstawowych cech. Dojrzałe mango rozpływa się w ustach! Wspaniale sprawdzi się jako dodatek do koktajli, czy jako smaczna przekąska.

Pamiętaj, aby unikać zielonego, twardego owocu. Jeśli jego skórka jest pomarszczona, a na powierzchni zauważysz czarne plamy – to zły znak. Taki owoc jest już najprawdopodobniej zepsuty i nie nadaje się do spożycia. Poza tym zepsute mango rozpoznasz również po intensywnym, nieprzyjemnym zapachu.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować mangomisu z puree z mango krok po kroku.

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×