Jak wybrać dobry schab na obiad? Zwróć uwagę na przerosty tłuszczu

Od rana marzą ci się schabowe, po pracy robisz zakupy na obiad- nagle chwila zastanowienia. Jak wybrać dobry schab, by przygotować idealny obiad?

Jak wybrać dobry schab? 

Schab kojarzy się nam najczęściej z popularnymi w naszym kraju kotletami schabowymi. Pierwsza i najważniejsza zasada podczas wybierania mięsa to świeżość i jakość produktu. Wy jesteście klientami i płacicie za produkty. Wymagajcie więc, by było one jak najlepsze. Na co konkretnie zwrócić uwagę? 

Jak wybrać dobry schab? - Pyszności; Foto: Pyszności

Jak wybrać dobry schab? – Pyszności

Przerosty tłuszczu w mięsie

Wydawałby się, że od takiego mięsa należy stronić, nic bardziej mylnego. To właśnie te białe żyłki nadają soczystość i kruchość naszemu mięsu podczas przygotowania. Ten tłuszcz powinien być biały i miękki.

Mięso bez tłuszczu

Widzimy za ladą idealny i nieskazitelny kawałek jasnego mięsa. Bez jednej żyłki i przerostu tłuszczu – nie tędy droga! Czemu? Otóż kupując taki kawałek, po przygotowaniu będzie na pewno suchy i jałowy. Jeśli chcesz wybrać dobry kawałek, zawsze kupuj część schabu od strony karczku. Jest ona delikatna, ma subtelną strukturę, nasycony kolor i często ciemniejszy.

Jak wybrać dobry schab?

Jak wybrać dobry schab? – Pyszności

Gotowy, pokrojony schab w plastry

Unikaj kupowania tego typu produktów. Producenci, pakując mięso, nie muszą zbyt wiele się natrudzić. Układają ładniejsze plastry na początku, a te brzydkie umieszczają na końcu tak, by kupujący nie mógł tego zauważyć. Naklejki lokują w taki sposób, aby uniemożliwić podejrzenie zawartości opakowania. Zdecydowania lepiej wybrać schab na wagę i mieć możliwość wybrania najlepszego kawałka.

faszerowany schab z ziemniakami

Jak wybrać dobry schab? – Pyszności

Jak przygotować schab, by nie był suchy?

Ten rodzaj mięsa nie lubi długiej obróbki termicznej. Wręcz przeciwnie, przez długi czas w wysokiej temperaturze można go łatwo przesuszyć. Najlepszą sprawdzoną metoda będzie pokrojenie schabu i podsmażenie go na patelni. Następnie najlepiej umieścić go w naczyniu do pieczenia wraz z sosem i dusić w piekarniku. Podczas gotowania, smażenia czy duszenia wieprzowiny każdej części wieprzowiny sprawdzajmy, czy mięso osiągnęło temperaturę 65°C w najgrubszym miejscu i utrzymuje ją nieprzerwanie przez ok. 15 sekund. Jeśli chcesz to sprawdzić, warto mieć w kuchni termometr kuchenny.

Zobacz przepisy na pyszny schab na naszym kanale YouTube: 

 

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×