Jak wybrać słodkiego arbuza zanim go przekroisz? Rozpoznaj go na pierwszy rzut oka

Jak wybrać słodkiego, idealnego arbuza? - Pyszności

Arbuzy są niezastąpionymi owocami na lato. Nie tylko są wyjątkowo smaczne, ale również wspaniale nawadniają nasz organizm! W związku z tym warto sięgnąć po nie w upalne dni. Czy wiesz jak wybrać słodkiego arbuza?

Arbuzy – owoce pełen wody

Jak wybrać słodkiego arbuza

Jak wybrać słodkiego arbuza? – Pyszności; Foto: Pixabay.com

Od czerwca do sierpnia na bazarach możemy kupić pyszne arbuzy. Owoce te są bogate w witaminy z grupy A, B, E oraz sole mineralne, takie jak potas, czy żelazo. Dodatkowo warto wspomnieć, że składają się one aż w 92% z wody. W związku z tym stanowią idealny deser w upalne dni.

Oprócz tego arbuzy są niskokaloryczne. Okazuje się, że 100 gram owocu dostarcza nam jedynie 37 kcal. Niestety jego indeks glikemiczny jest dosyć wysoki. W związku z tym nie powinien być spożywany w dużej ilości przez osoby zmagające się z cukrzycą.

Jak wybrać słodkiego arbuza?

Jak wybrać słodkiego arbuza

Jak wybrać słodkiego arbuza? – Pyszności; Foto: Pixabay.com

Arbuzy to wyjątkowo duże owoce. Często kupujemy je w całości i niekiedy jemy przez nawet dwa dni. Nieraz zdarzyło się, że nasz owoc nie miał smaku. Okazuje się wtedy, że kilka kilogramów produktu zostało kupione na marne.

Dobrej jakości arbuz powinien być świeży, soczysty i smaczny. Jak mieć pewność, że kupimy właśnie taki owoc? Poniżej opisujemy najważniejsze cechy idealnego arbuza.

  • Brak uszkodzeń na skórce

Zewnętrzna powierzchnia owocu powinna być twarda i gładka. W przeciwnym wypadku owoc może być zepsuty w środku. Jeśli zauważymy uszkodzenia na skórce arbuza, najlepiej go odłożyć.

  • Odpowiednia barwa

Dojrzały arbuz wyróżnia się intensywnym, ciemnozielonym kolorem. Dodatkowo jego spód powinien być ciemnożółty. Najlepiej jak znajdują się na nim ciemne plamy po cukrze. Dzięki temu mamy pewność, że nasz owoc będzie wyjątkowo słodki w smaku.

  • Ogonek arbuza

Jeśli zauważysz, że ogonek arbuza jest zielony, to go nie kupuj. Taki owoc został zbyt wcześnie zerwany i nie jest jeszcze dojrzały. Najlepiej, jeśli ogonek wyróżnia się żółtą barwą, bądź go nie ma. Oznacza to, że owoc był na tyle dojrzały, że sam odczepił się od łodygi.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować arbuzowy koktajl z białą czekoladą krok po kroku.

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×