PrzepisJak wybrać miękkie awokado w sklepie? Zwróć uwagę na dwa szczegóły

Jak wybrać miękkie awokado w sklepie? Zwróć uwagę na dwa szczegóły

Jak wybrać miękkie awokado w sklepie? Zwróć uwagę na dwa szczegóły
Paulina
16.06.2022 12:12

Awokado to produkt o wielu właściwościach zdrowotnych, a jego zastosowanie w kuchni polskiej jest coraz powszechniejsze. Najczęściej sięgamy po nie na śniadanie do kanapek i podajemy w formie pasty. Jak wybrać miękkie awokado w sklepie i oszczędzić sobie rozczarowania po otworzeniu? Oto kilka cech, na które warto zwrócić uwagę.

Jak wybrać miękkie awokado w sklepie?

Na początek należy podkreślić, że w Polsce najczęściej w sklepach spotykamy odmianę Hass i Fuerte. Można kupić je w niemal każdym supermarkecie oraz na bazarach z warzywami i owcami. Ceny za awokado w supermarketach są porównywalne i za jedną sztukę tego owocu zapłacimy w granicy 5 zł, jeśli chodzi o odmianę Fuerte, natomiast odmiana Hass jest droższa i możemy ten owoc kupić w cenie około 6-7 zł. Przy kupowaniu tego produktu powinniśmy kierować się jego barwą i miękkością.

Obraz

Awokado Fuerte- jak wybrać idealne?

Ta odmiana ma charakteryzuje się intensywną zieloną barwą. Owoc nie powinien zawierać żadnych ciemnych kropek, może to świadczyć o tym, że jest popsuty w środku. Idealnie dojrzały owoc nie jest ani za miękki, ani za twardy. Możemy to sprawdzić poprzez nacisk na skórkę, która powinna się uginać pod siłą, ale wracać także do pierwotnego położenia. Jeśli naciśnięcie pozostawia duże wgniecenie, to owoc w środku na pewno jest papkowaty. Taka forma nada się do zrobienia guacamole, ale najlepiej jeszcze tego samego dnia po zakupie.

Obraz

Awokado Hass

Ten typ awokado ma zdecydowanie ciemniejszą skórkę. Powinno mieć kolor fioletowo-czarny. Jeśli chcemy kupić awokado i zjeść je od razu to unikajmy tych w kolarze ciemnozielonym, są one jeszcze niedojrzałe. W przypadku tej odmiany awokado rozpoznanie plamek na bardzo ciemnej skórce jest często niemożliwe, więc ważnym czynnikiem jest właśnie zbadanie jego miękkości. Awokado jest zepsute, jeśli posiada bardzo miękką, gąbczastą skórkę i sprawia wrażenie pustego w środku.

Obraz

Jak wygląda zepsute awokado?

Po pokrojeniu łatwiej jest stwierdzić, czy awokado się zepsuło. Oczywiście jest to możliwe dopiero po zakupie. Objawem gnicia są ciemne smugi na miąższu. Zepsute awokado może mieć również włóknistą strukturę i ciemny żylasty miąższ. Jeśli rozkroisz awokado i zobaczysz w nim pleść, bez zastanowienia je wyrzuć. Chociaż pleśń może się znajdować tylko w jednym miejscu, może łatwo rozprzestrzenić się po całym miąższu. Nie próbujmy go ratować.

Zachęcamy do zapoznania się z naszym przepisem na pastę jajeczną z awokado na naszym kanale YouTube:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także