PrzepisKatarzyna Bosacka podpowiada, jak wybrać najlepsze awokado. Zwróć uwagę na kilka istotnych szczegółów

Katarzyna Bosacka podpowiada, jak wybrać najlepsze awokado. Zwróć uwagę na kilka istotnych szczegółów

Awokado - Pyszności; Foto Canva.com i kadr z materiału na kanale YouTube EkoBosacka
Awokado - Pyszności; Foto Canva.com i kadr z materiału na kanale YouTube EkoBosacka
11.03.2023 08:37

Awokado to ten owoc, który albo się kocha, albo nienawidzi. Warto jednak pamiętać, że ten owoc ma  wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Idealnie sprawdzi się jako przystawka lub składnik wielu popularnych dań. A czym się kierować, jeśli chcesz wybrać ten najlepszy owoc. Katarzyna Bosacka podpowiedziała, na co zwrócić uwagę.

Dlaczego warto jeść awokado?

Awokado to bez wątpienia ten owoc, który dzieli społeczeństwo. Należy tu podkreślić jego charakterystyczny smak, który nie każdemu przypadnie do gustu. Jest to dość charakterystyczny owoc, który najczęściej podaje się w formie przystawki lub używa się jako składnik wielu popularnych dań, w tym sałatek. Pomimo tego, że jest to owoc, który jedni kochają, a inni nienawidzą, to warto podkreślić, że wyróżnia się ono jednak wieloma wspaniałymi właściwościami.

Awokado - Pyszności; Foto: Canva.com
Awokado - Pyszności; Foto: Canva.com

Miej na uwadze fakt, że awokado stanowi źródło wielu ważnych witamin i minerałów. Zawiera w sobie witaminę A, C, E, K i H oraz witaminy z grupy B, B1 i B2. Owoc ten zawiera również kwas foliowy oraz kwas pantotenowy. Niezwykle ważna jest również obecność takich składników, jak żelazo, wapń, miedź, potas, mangan i fosfor. Awokado wspiera wzrok, zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory, łagodzi stany zapalne, czy ułatwia trawienie.

Katarzyna Bosacka podpowiada, jak wybrać najlepsze awokado

Okazuje się, że wybór najlepszego i dojrzałego awokado, wcale nie jest takie proste. Owoc nie może być zbyt miękki, ani za twardy. Ważne jest również odpowiednie zabarwienie i kilka istotnych szczegółów.

Wspomina o nich Katarzyna Bosacka w krótkim nagraniu, które opublikowała na swoim Instagramie.

- Przede wszystkim powinna to być odmiana hass. Uwierzcie mi, kupowałam różne, inne odmiany i one są zwykle twarde i łykowate. Po drugie, powinno być ono, jeśli chcemy je zjeść szybko - dosyć miękkie, ale nie za miękkie. Jeśli palec nam zdecydowanie wpada do środka, to wtedy będzie już przejrzałe. Awokado ma charakterystyczny korzonek, taką szypułkę. Jeśli ją odczepimy i ona jest brązowa w środku, to awokado w środku jest już przejrzałe, niedobre, będzie niedobre, łykowate i po prostu zgniłe w środku. Gdy szypułka jest zielona, to owoc jest niedojrzały i powinien jeszcze trochę poleżeć - podkreśliła Bosacka w opublikowanym filmie.

Jeśli jesteś fanem tego owocu, to pamiętaj, by zwrócić uwagę na tych kilka istotnych szczegółów. Wówczas awokado będzie najlepsze!

Sprawdź na naszym kanale YouTube, jak zrobić niezwykłe miseczki a'la carbonara:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także