Wirtualna Polska

8 sprytnych trików na kupowanie świeżych i pysznych produktów. Bez marnowania pieniędzy!

8 sprytnych trików na kupowanie świeżych i pysznych produktów. Bez marnowania pieniędzy!

W sklepach łatwo możemy natknąć się na nieświeże lub nie najlepszej jakości produkty. Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka wskazówek, dzięki którym unikniesz niemiłych niespodzianek na zakupach.

Wirtualna Polska

#1 Ser

Ile jest sera w serze? Producenci niestety coraz częściej pakują sztuczne wypełniacze w bloki sera, przez co ma on coraz mniej wspólnego z oryginałem.
Nie wstydź się poprosić o kawałek sera: węch i smak są najlepszymi przewodnikami.
Czytaj etykiety: pasteryzowany ser topiony ma często mniej niż 50% sera! Lepiej odłożyć go na półkę!

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Prostym trikiem, na sprawdzenie czy ser jest prawdziwy jest podpalenie go. Prawdziwy ser zacznie się topić, sztuczny zrobi się czarny.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
źródło: organicauthority, freepik

#2 Ananas

Jak wybrać dojrzałego ananasa? W zielonym pióropuszu poszukaj najmniejszego liścia i spróbuj go wyciągnąć. Jeśli bez problemu uda Ci się to zrobić – ananas jest dojrzały.
Użyj swojego nosa: jeśli poczujesz słodki zapach bierz go śmiało. Niedojrzały ananas nie będzie tak ładnie pachniał.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
źródło: freepik

#3 Świeży chleb

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Zwróć uwagę na skórkę chleba. Nie może być ona twarda. Naciśnij ją palcem i zobacz, czy wróci do poprzedniej formy. Świeży bochenek chleba jest sprężysty i nieco wilgotny.

źródło: westoftheloop
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

#4 Prawdziwy miód

Oczywiście, najlepiej wybierać taki, z lokalnej pasieki. Nie każdy ma jednak taką możliwość lub chęci. Jak sprawdzić, czy kupiony przez nas miód jest prawdziwy, czy jest jedynie syntetycznym, pozbawionym składników odżywczych sztucznym miodem?
Do szklanki z zimną wodą dodaj łyżeczkę miodu. Jeśli będzie rozpuszczać się nierównomiernie, tworząc w wodzie smugi: ten miód jest prawdziwy.
Sztuczny miód rozpuszcza się o wiele szybciej i równomiernie.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Przygotowaliśmy dla Was osobny artykuł z domowymi metodami, na rozpoznanie prawdziwego miodu.

źródło: Freepik i Freepik

#5 Dobre jajka

Sprawdź skorupkę! Powinna być błyszcząca i mieć gładką strukturę. Zaleca się również kupowanie jaj przechowywanych w lodówkach zamiast tych, które były trzymane na zewnątrz. Obejrzyj, czy skorupki nie są popękane.

źródło: Freepik

#6 Świeże ryby

Spójrz rybie w oczy. To nie jest żart! Jeśli są błyszczące i przejrzyste to ryba jest świeża. Jeśli jednak ryba patrzy na Ciebie mętnym spojrzeniem: lepiej odłóż ją na miejsce.
Zerknij też na skrzela. U świeżej ryby powinny być jasne i nie wydzielać przykrego zapachu.

źródło: latimes

#7 Najlepsze mięso

Zerknij na sam kolor mięsa. Jeśli różni się od tego, jaki powinien być – nie kupuj go. Zasada jest prosta: zepsute mięso jest zwykle ciemniejsze. Zepsuty drób robi się szary, szaro-żółty, nieświeża wołowina brązowieje i lepiej unikać ciemnoróżowej wieprzowiny

źródło: Says, AoM

#8 Dojrzałe pomidory

Pomidor pomidorowi nierówny. Na początek dokładnie obejrzyj owoc z każdej strony w poszukiwaniu przebarwień i skaz. Dojrzałe pomidory powinny być intensywnie czerwone, w szczególności przy szypułce.
Użyj nosa! Dojrzałe pomidory pięknie pachną. Nie wybiera tych, od których nie czujesz zapachu.

źródło: Freepik, Freepik

Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×