Porady8 sprytnych trików na kupowanie świeżych i pysznych produktów. Bez marnowania pieniędzy!

8 sprytnych trików na kupowanie świeżych i pysznych produktów. Bez marnowania pieniędzy!

8 sprytnych trików na kupowanie świeżych i pysznych produktów. Bez marnowania pieniędzy!
Ewa
04.08.2020 15:12

W sklepach łatwo możemy natknąć się na nieświeże lub nie najlepszej jakości produkty. Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka wskazówek, dzięki którym unikniesz niemiłych niespodzianek na zakupach.

#1 Ser

Ile jest sera w serze? Producenci niestety coraz częściej pakują sztuczne wypełniacze w bloki sera, przez co ma on coraz mniej wspólnego z oryginałem.
Nie wstydź się poprosić o kawałek sera: węch i smak są najlepszymi przewodnikami.
Czytaj etykiety: pasteryzowany ser topiony ma często mniej niż 50% sera! Lepiej odłożyć go na półkę!

Prostym trikiem, na sprawdzenie czy ser jest prawdziwy jest podpalenie go. Prawdziwy ser zacznie się topić, sztuczny zrobi się czarny.

Obraz

#2 Ananas

Jak wybrać dojrzałego ananasa? W zielonym pióropuszu poszukaj najmniejszego liścia i spróbuj go wyciągnąć. Jeśli bez problemu uda Ci się to zrobić - ananas jest dojrzały.
Użyj swojego nosa: jeśli poczujesz słodki zapach bierz go śmiało. Niedojrzały ananas nie będzie tak ładnie pachniał.

Obraz

#3 Świeży chleb

Zwróć uwagę na skórkę chleba. Nie może być ona twarda. Naciśnij ją palcem i zobacz, czy wróci do poprzedniej formy. Świeży bochenek chleba jest sprężysty i nieco wilgotny.

#4 Prawdziwy miód

Oczywiście, najlepiej wybierać taki, z lokalnej pasieki. Nie każdy ma jednak taką możliwość lub chęci. Jak sprawdzić, czy kupiony przez nas miód jest prawdziwy, czy jest jedynie syntetycznym, pozbawionym składników odżywczych sztucznym miodem?
Do szklanki z zimną wodą dodaj łyżeczkę miodu. Jeśli będzie rozpuszczać się nierównomiernie, tworząc w wodzie smugi: ten miód jest prawdziwy.
Sztuczny miód rozpuszcza się o wiele szybciej i równomiernie.

Przygotowaliśmy dla Was osobny artykuł z domowymi metodami, na rozpoznanie prawdziwego miodu.

Obraz

#5 Dobre jajka

Sprawdź skorupkę! Powinna być błyszcząca i mieć gładką strukturę. Zaleca się również kupowanie jaj przechowywanych w lodówkach zamiast tych, które były trzymane na zewnątrz. Obejrzyj, czy skorupki nie są popękane.

Obraz

#6 Świeże ryby

Spójrz rybie w oczy. To nie jest żart! Jeśli są błyszczące i przejrzyste to ryba jest świeża. Jeśli jednak ryba patrzy na Ciebie mętnym spojrzeniem: lepiej odłóż ją na miejsce.
Zerknij też na skrzela. U świeżej ryby powinny być jasne i nie wydzielać przykrego zapachu.

Obraz

#7 Najlepsze mięso

Zerknij na sam kolor mięsa. Jeśli różni się od tego, jaki powinien być - nie kupuj go. Zasada jest prosta: zepsute mięso jest zwykle ciemniejsze. Zepsuty drób robi się szary, szaro-żółty, nieświeża wołowina brązowieje i lepiej unikać ciemnoróżowej wieprzowiny

Obraz

#8 Dojrzałe pomidory

Pomidor pomidorowi nierówny. Na początek dokładnie obejrzyj owoc z każdej strony w poszukiwaniu przebarwień i skaz. Dojrzałe pomidory powinny być intensywnie czerwone, w szczególności przy szypułce.
Użyj nosa! Dojrzałe pomidory pięknie pachną. Nie wybiera tych, od których nie czujesz zapachu.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także