Skrop ją nim, a kapusta czerwona do surówki będzie niezwykle miękka i soczysta

Jak zmiękczyć czerwoną kapustę - Pyszności; foto: Canva

Surówki z czerwonej kapusty cieszą się ostatnio dużą popularnością. Dzieje się tak prawdopodobnie ze względu na wzrost świadomości żywieniowej wśród Polaków. Kapusta czerwona jest bowiem zdrowsza od białej. Jest też jednak twardsza. Jak zmiękczyć czerwoną kapustę, by przygotować z niej surówkę?

Z kapustą czerwoną wiąże się zabawna historia nazewnictwa. Jest ona nazywana zarówno kapustą czerwoną, modrą, niebieską i fioletową. Tak, to ciągle te same warzywo. Nie wiemy jak ciebie, ale nas to składnia do podejrzenia, że za tymi nazwami stał jakiś mający problem z rozróżnianiem kolorów mężczyzna. Bez urazy, panowie!

Jakkolwiek nie ocenimy koloru tego warzywa, jedno jest pewne. Jest ono gigantyczną dawką zdrowia w czystej postaci. Zawiera duże pokłady witaminy C i tiaminy – magicznego środka spowalniającego proces starzenia się organizmy. Dodatkowo wraz z czerwoną kapustą dostarczamy sobie, chociażby osteokalcynę, białko wzmacniające kości.

Jak zmiękczyć czerwoną kapustę – Pyszności; foto: Canva

Jak już jednak wspominaliśmy, ten rodzaj kapusty jest znacznie twardszy od swojej białej wersji. Pojawia się więc pytanie: jak zmiękczyć czerwoną kapustę?

Jak zmiękczyć czerwoną kapustę?

Tu można by napisać: ugotować jej liście. Problem w tym, że taka forma kapusty przestałaby już być surówką. A co zrobić, jeśli chcemy przyrządzić właśnie ją? Oto patenty na miękką czerwoną kapustę:

Sparzenie liści. Unikniemy jej ugotowania, a więc dalej możemy przyrządzić z niej surówkę. Po umyciu kapusty i pozbyciu się ewentualnych suchych liści z wierzchu należy zanurzyć ją na chwilę we wrzątku. Dodatkowym atutem tego zabiegu jest to, że kapusta po sparzeniu stanie się lżej strawna.

Jak zmiękczyć czerwoną kapustę – Pyszności; foto: Canva

Solenie. Najlepszym wyjściem z sytuacji byłoby rozłożenie przygotowania surówki z czerwonej kapusty w czasie. W pierwszej kolejności kapustę trzeba zetrzeć, następnie posolić i zostawić na noc w lodówce. Dzięki temu liście namiękną. Kolejnego dnia i tak warto taką kapustę sparzyć.

Cytryna. Ostatnim patentem jest skroplenie liści czerwonej kapusty sokiem z cytryny. Czynność tę wykonujemy już po poszatkowaniu kapusty, na niedługo przed podaniem surówki.

Poniżej przepis na surówkę colesław lepszą niż w KFC. Prosto z naszego kanału na YouTube.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×