Wirtualna Polska

Jak zmiękczyć kapustę do gołąbków? Poznaj prosty patent

jak zmiękczyć kapustę do gołąbków

Jak zmiękczyć kapustę do gołąbków? - Pyszności; Foto Canva.com

Gotowanie gołąbków bardzo często zajmuje naprawdę dużo czasu. A wszystko to przez kapustę, którą najpierw należy sparzyć, później zawinąć mięso w liście i dopiero przystąpić do gotowania. Okazuje się, że samo gotowanie może być dużo prostsze. Jak zmiękczyć kapustę do gołąbków? To naprawdę bardzo proste!

Wirtualna Polska

Czy wiesz, jak zmiękczyć kapustę do gołąbków?

W jaki sposób najczęściej zmiękczasz i sparzasz liście kapusty do gołąbków? Z pewnością, najczęściej odbywa się to przy pomocy wrzątku. Oczywiście, jest to najprostszy patent, ale może być zdecydowanie łatwiej i przede wszystkim — szybciej. Cały proces powinien ci zająć około 10 minut. Jak zmiękczyć kapustę do gołąbków? Wystarczy, że w tym celu skorzystasz z kuchenki mikrofalowej. Takie liście nie wymagają suszenia i jednocześnie będą jędrne i elastyczne, a ty zaoszczędzisz naprawdę dużo czasu podczas gotowania.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Gołąbki z prodiża – Pyszności

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Wystarczy, że wytniesz głąb z kapusty, liście włożysz do urządzenia i wstawisz je do kuchenki mikrofalowej na najwyższą moc grzania. 10 minut i liście do zawijania będą gotowe.

Jak jeszcze zmiękczyć kapustę do gołąbków w prosty sposób?

Okazuje się, że kuchenka mikrofalowa nie jest tu jedyną opcją. Jeśli chcesz uniknąć zmiękczania kapusty we wrzątku, to pomocny może tu być piekarnik, a nawet zamrażarka. Te opcje są jednak nieco dłuższe, ale możesz wziąć je pod uwagę, szczególnie gdy nie masz w swojej kuchni mikrofali. W przypadku piekarnika wystarczy włożyć liście kapusty do rękawa do pieczenia i zamknąć jeden koniec. Teraz, wlej wodę i zamknij drugi koniec. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni (góra-dół) i piecze przez około 30 minut.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
Babeczki a'la gołąbki- Pyszności

Babeczki a’la gołąbki- Pyszności

W przypadku zamrażarki patent jest bardzo prosty, ale czasochłonny, bo potrzebna będzie ci tu aż doba zmiękczania. Gwarantujemy jednak, że po tym czasie, liście będą elastyczne i jędrne. Dzięki przedstawionym rozwiązaniom, gotowanie gołąbków będzie dużo prostsze, a smak tego dania będzie jeszcze lepszy. Pozostały czas wykorzystaj na przygotowanie innych dań lub poświęć go swoim bliskim.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na domowy twarożek tylko z 2 składników:


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×