Prosty trik z filiżanką na szybkie rozmrożenie masła. Będzie idealnie miękkie po dosłownie minucie

Jak zmiękczyć masło - Pyszności; foto: Canva

Masło ma swoje jasne i ciemne oblicze. Z jednej strony jest składnikiem, bez którego nie wyobrażamy sobie kuchni. Z drugiej, potrafi nieźle zirytować. I to nie tylko ceną. Jeśli zdarzyło ci się, że zimne, twarde masło zepsuło ci humor, przeczytaj ten artykuł. Dowiesz się jak zmiękczyć masło w prosty i szybki sposób.

Ranek często kojarzy nam się z pośpiechem. Szybkie wyprawianie dzieci do szkoły, a później siebie do pracy. To nie należy do najprzyjemniejszych w życiu zajęć. W takich momentach nie ma nic gorszego, niż zimne, twarde masło, które za nic w świecie nie chce się rozsmarować na kromce chleba.

Analogiczna sytuacja ma miejsce wtedy, gdy potrzebujemy szybko utrzeć masło. Jak doskonale wiesz, o wiele łatwiej idzie to wtedy, gdy masło nie jest zimne i zastygłe. I co wtedy? Czekamy?

Niekoniecznie. Dzięki patentowi na ciepłe masło w kilka chwil pozbędziesz się takich problemów. Wystarczy znajomość prostego triku, trochę wrzątku i… filiżanka.

Jak zmiękczyć masło – Pyszności; foto: Canva

Jak zmiękczyć masło w kilka chwil?

Doskonałym sposobem na ten problem uraczył nas portal kuchnia.wp.pl. Musimy przyznać, że rozwiązanie problemu zastygłego masła jest tak proste, że aż głupio przyznać, że sami na to nie wpadliśmy. Jak wygląda ten trik? Nic łatwiejszego.

Masło wyjmij z papierowego opakowania i połóż na talerzyku. Następnie zagotuj w czajniku wodę i wlej ją do filiżanki. Odczekaj chwilę, aż naczynie przejmie wysoką temperaturę, po czym wylej wodę i przykryj filiżanką kostkę masła. Po zaledwie minucie na talerzyku będzie na ciebie czekało idealnie miękkie masło, które bez problemu utrzesz lub rozsmarujesz na pieczywie.

Inne sposoby na zmiękczenie masła

Jak zmiękczyć masło – Pyszności; foto: Canva

Chociaż przedstawiony trik jest tak perfekcyjny w swojej prostocie, że wydaje nam się, iż żaden inny sposób nie będzie ci potrzebny, to mimo wszystko przedstawiamy je poniżej.

#1 Podzielenie masła na kawałki

Możesz je pokroić, a nawet zetrzeć na dużych oczkach tarki. Mniejsze kawałki szybciej się rozpuszczą.

#2 Rozgrzanie masła

Za pomocą trybu rozmrażania w mikrofali lub położenia masła na kaloryferze. Pierwszy sposób to jednak ryzyko totalnego rozpuszczenia kostki, a drugi sprawdzi się tylko zimą.

#3 Gorący nóż

Możesz też spróbować oblać ostrze noża wrzątkiem. Smarowanie chleba tak przygotowanym nożem powinno przebiec o wiele łatwiej. Jednak skoro do tego sposobu i tak musisz zagotować wrzątek, nic nie stoi na przeszkodzie, by zastosować patent z filiżanką, prawda?

Skoro wiesz już jak zmiękczyć masło w kilka chwil, rzuć też okiem na ten filmik z naszego kanału na YouTube.

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×