in

Jak zrobić babeczki? Proste przepisy na świetny deser

Babeczki to słodkie ciasteczka, które lubi każde dziecko i każda kobieta. Ładnie opakowane mogą stać się bardzo miłym upominkiem. Wbrew pozorom wcale nie tak trudno wykonać smaczne babeczki. Jak się jednak do tego zabrać?

Czekoladowe, z budyniem lub z lukrem

Do babeczek można dodawać szereg rozmaitych słodkości. Przed przystąpieniem do pieczenia warto przemyśleć, który smak najbardziej spodoba się naszym gościom. Wśród najpopularniejszych dodatków znajdziemy m.in. czekoladę, bakalie, owoce, rodzynki, orzechy lub np. małe cukierki (choćby m&m’s). Bardzo ciekawym wariantem babeczek są te z budyniem.

Nie każdy z nas zdaje sobie sprawę z tego, że babeczki można także podawać na słono. Pasują do nich niektóre warzywa a nawet mięso. Wszystko zależy od gustu i wyobraźni kucharza.

Muffinki – czym różnią się od babeczek?

Muffinki to jedna z alternatyw dla babeczek. Piecze się je podobnie do tradycyjnych ciastek, ale do przygotowania używa się specjalnych papierowych foremek, tzw. papilotek. Tego typu akcesorium można spotkać w większości supermarketów. Papilotki mają różne rozmiary i kolory. Często służą one jako dodatkowa atrakcja – część z tego typu foremek pokrywa się uroczymi wzorkami. Dzięki temu nasze muffinki nabierają wyjątkowego charakteru. Oczywiście, twoje babeczki możesz upiec także w standardowych foremkach lub w ogóle bez foremek.

jak zrobić babeczki

Jak zrobić babeczki? Podstawowe zasady

Do wykonania babeczek można wykorzystać najprostszy przepis na… chleb. Trzeba jednak zmodyfikować nieco zasady i zredukować czas pieczenia do 20 minut. Bardzo ważne jest, by nie zagniatać ciasta zbyt długo. Początkowo, jeśli nie ma się wprawy, warto skorzystać z najprostszych przepisów. Najłatwiejsze babeczki to te, które przygotowuje się zaledwie z kilku składników.

Jeżeli masz w domu trochę cukru, masła, jajek, mleka i mąki, możesz wykonać smaczny deser. Wystarczy wszystko stopniowo zmiksować, zaczynając od masła i cukru. Na koniec dodaj łyżeczkę soli i 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Masę wylej do foremek i piecz przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Troszkę trudniejsze przepisy

Gdy będziesz miał już trochę wprawy w pieczeniu prostych babeczek, wykorzystaj odrobinę trudniejszy przepis. Bardzo smaczne i efektowne są np. babeczki waniliowe lub czekoladowe. Do ich przygotowania potrzebujesz:

• 2 łyżki ekstraktu wanilinowego;
• 1 i ¾ łyżeczki proszku do pieczenia;
• 1 łyżkę wody;
• 200 g cukru;
• 2 jajka;
• 110 g masła;
• 2 łyżki kakao;
• 125 ml mleka.

Rozgrzej najpierw piekarnik do 180 stopni. Przygotuj także foremki – trzeba je natłuścić i oprószyć mąką (możesz także użyć papilotek). W miseczce utrzyj masło z cukrem, stopniowo dodawaj tam jajka i wanilię. Kiedy wszystko będzie już dobrze utarte, dodaj do masy połączoną mąkę z proszkiem. Całość dokładnie wymieszaj.

Co bardzo ważne – z tego samego ciasta możesz mieć babeczki i waniliowe i czekoladowe. Wystarczy, że podzielisz ciasto na dwie połowy. Jedną z nich możesz wypełnić foremki. Do drugiej dodaj kakao wymieszane z wodą (postaraj się tak połączyć kakao i wodę, by całość miała formę pasty). Kiedy to zrobisz, możesz masę nakładać łyżką do foremek.

Pamiętaj, żeby papilotki lub foremki były wypełnione w ok. 75%! Swoje babeczki włóż do piekarnika. Niech pieką się ok. 20-25 minut. Po ich wyjęciu i ostudzeniu, możesz przystąpić do dekoracji. Smacznego!

Składniki:

Porcje:
Wydruk przepisu

Sposób przygotowania: