PoradyJak zrobić najcieńsze lane kluseczki? Doskonały efekt osiągniesz biorąc do ręki jeden przedmiot

Jak zrobić najcieńsze lane kluseczki? Doskonały efekt osiągniesz biorąc do ręki jeden przedmiot

Jak zrobić najcieńsze lane kluseczki? Doskonały efekt osiągniesz biorąc do ręki jeden przedmiot
Paulina
20.09.2022 16:36

Znudził ci się już dodatek makaronu do zupy, a ziemniaki to nie to samo? Przychodzimy więc z propozycją na idealne kluski lane. Zdradzamy jeden prosty trik, na to, aby były idealnie cieniutkie. Potrzeba do nich tylko 3 składników i jedno naczynie, które na pewno masz w swojej kuchni.

Kluski lane podajemy zazwyczaj do zup. Jest to dobry i sprawdzony dodatek. Możemy je gotować razem z zupą lub odzienie, wybór należy do nas. Bez problemu zastąpią makaron, ziemniaki czy ryz w naszej zupie. Przygotowane samodzielnie będą smakować jeszcze lepiej niż te ze sklepu. Jak je zrobić by były idealnie cieniutkie? Zdradzamy!

Obraz

Jak zrobić cieniutkie lane kluski?

Nieregularne kształty lanych klusek to bardzo naturalne zjawisko. To właśnie cały ich urok. Jeśli chcesz, aby nie wyszły zbyt duże, albo by ciasto nie wpadło w całości do garnka, mamy pewną radę. Doskonałym rozwiązaniem będzie użycie wąskiego dzbanka do zrobienia takich klusek. Wystarczy, że umieścisz w nim ciasto i dzięki wąskiemu dzióbkowi będziesz je wlewać na wrzątek. Kluski przybiorą cienką i dużo ładniejszą formę. Alternatywą może być jeszcze sitko, ale wtedy kluski wyjdą bardzo drobne.

Przepis na lane kluseczki

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 kopiaste łyżki mąki
  • szczypta soli
Mieszanie ciasta - Pyszności
Mieszanie ciasta - Pyszności

Sposób przygotowania:

Przygotuj wszystkie składniki. Jajka wbij w całości do miski. Następnie dokładnie je wymieszaj przy pomocy rózgi lub widelca. Masa jajeczna powinna być jednolita. Podczas mieszania dodaj mąkę i sól. Całość utrzyj na bardzo gładką masę i przelej do dzbanka.

Rozgrzej wodę w garnku i stopniowo wlewaj ciasto. Oddzielaj kluski przy pomocy noża. Pamiętaj też o mieszaniu klusek w garnku. Po wypłynięciu klusek na powierzchnię gotuj je jeszcze trochę. Tak przygotowany dodatek dobrze sprawdzi się do zupy pomidorowej, rosołu czy zupy mlecznej. Smacznego!

Baza do głównego dania gotowa. Teraz czas na deser. Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować puszyste i lekkie jak chmurka naleśniki z dodatkiem piwa krok po kroku. To nic trudnego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także