in

Jak zrobić bezy — wskazówki dla początkujących

Bezy – to niebiańska rozkosz dla podniebienia. Pamiętacie ich smak? Jeśli nie, koniecznie musicie nadrobić zaległości w łasuchowaniu. Lekkie słodkie i chrupiące idealne na ciasto, na tort oraz jako awaryjny deser przygotowany na szybko. Aby zrobić bezy, nie musisz być finalistą Masterchef’a. Poradzisz sobie, nawet jeśli uważasz, że gotowanie i pieczenie nie jest twoją mocną stroną.

Jak zrobić bezy – niezbędne produkty

Przepis na bezy można zaliczyć do jednych z najkrótszych na świecie, a jednak deser ten uchodzi za kapryśny i nieprzewidywalny. I chociaż cieszy się reputacją trudnego do okiełznania, z pomocą naszego poradnika przygotujesz idealne bezy.

Potrzebujesz tylko dwóch składników, czyli cukru i białek jaj.

Białka jaj bezwzględnie muszą być świeże, a ponadto dobrze oddzielone od żółtek. Bez większego znaczenia pozostaje temperatura. Nieważne czy jaja leżały całą noc w lodówce, czy też w kuchni na stole… pod warunkiem, że nie pieczesz bezy włoskiej. Ten rodzaj deseru wymaga, aby jaja były ogrzane.

Cukier odgrywa znaczącą rolę, dlatego warto wybrać drobny lub cukier granulowany. W aktualnych trendach kulinarnych odchodzi się od dodawania cukru pudru. Jeśli gustujesz w cukrze trzcinowym, bez obaw, możesz włączyć go w przepis. Z takim dodatkiem bezy zyskają zupełnie nowy smak i oryginalny kolor.

jak zrobić bezy

Jak zrobić bezy – wyposażenie

Miska – najlepiej sprawdzi się metalowa, opcjonalnie szklana. W żadnym wypadku plastikowa, ponieważ na tego typu tworzywie lubi utrzymywać się tłuszcz, w związku z czym ubijana piana spływa ze ścianek miski. Naczynie powinno mieć temperaturę pokojową. Zarówno miska, jak i ubijaki muszą być nieskazitelnie czyste i suche. Nawet odrobina tłuszczu sprawi, że piana się nie ubija, a w związku z tym, bezy nie wyjdą.

Trzepaczka – w zależności od upodobań może być tradycyjna bądź elektryczna (mikser, blender). Chociaż ubijanie ręczne jest czasochłonne, stwarza większe możliwości kontroli niż urządzenia elektryczne. Wystarczy, że wyłączysz mikser o kilkanaście obrotów za późno i beza pozostanie słodkim wspomnieniem. Decydujesz się na cuda techniki? Ubijanie rozpocznij na małych obrotach. Ustawienie wysokich obrotów sprawi, że piana nie będzie stabilna. Gdy białka nieco się spienią, dodaj szczyptę soli. Bez obawa, nie będzie ona wyczuwalna w deserze, a jajka szybciej się ubiją. Zwiększ obroty maszyny i kontynuuj pracę aż do chwili, gdy piana stanie się sztywna, lśniąca i gęsta. Ubijaczka powinna pozostawiać na masie wyraźny ślad. To najlepszy moment na włączenie dodatków – jeśli zachodzi taka potrzeba. Możesz wrzucić do piany cynamon, wiórki czekoladowe, migdały, ekstrakt z wanilii, sok z cytryny, ocet winny albo inne, w zależności od przepisu i upodobań. Ważne: orzechów i wiórków kokosowych nie miksujemy, lecz delikatnie mieszamy szpatułką, tak, aby beza nie opadła. Warto wiedzieć, że beza z dodatkiem orzechów zmieni konsystencję na bardziej płynną.

Ubijanie masy za pomocą miksera zajmuje 10-12 minut. Oczywiście pod warunkiem, że wszystko zostało starannie przygotowane.

Jak zrobić bezy – pieczenie

Ubita masa nie może czekać. Podobnie biszkopt z dodatkiem piany z białek. Pianę ubijaj zawsze przed nałożeniem na ciasto. Jeśli białka będą prawidłowo ubite, ciasto pięknie wyrośnie.

Czas na pieczenie. Beza lubi przywierać, dlatego najlepiej sprawdzi się blacha z nieprzywierającą powłoką lub mata teflonowa. Optymalna temperatura pieczenia to 70-90 stopni Celsjusza. Przy wyższych temperaturach cukier znacznie szybciej się karmelizuje, co przekłada się na wygląd deseru. Zachodzi także ryzyko, że beza się przypali.

Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości smakołyku oraz… od przepisu. Im większa beza, tym dłużej powinna przebywać w piekarniku. Średni czas to około 1.5 godziny. Według niektórych informacji znalezionych w sieci jest to 3 godziny, przy czym piekarnik musi być lekko uchylony.