in

Jak zrobić biszkopt, który nie opadnie?

Biszkopt doskonale komponuje się z owocami i rozmaitymi masami. To niekwestionowana gwiazda przyjęć dla dzieci i dla dorosłych. Jeśli myślisz, że do przygotowania takiego ciasta potrzebne są nadzwyczajne umiejętności kulinarne albo wiedza tajemna, przeczytaj nasz poradnik, a dowiesz się jak zrobić biszkopt na tort.

Jak zrobić biszkopt – lista produktów

Od czego zacząć? Oczywiście od przygotowania składników i kuchni. W miłej atmosferze przyjemnie i spokojnie się pracuje, dlatego zadbaj o porządek na blatach, na stole. Włącz ulubioną muzykę, załóż nowy fartuszek. Gotowa? Zatem czas przystąpić do pieczenia najsmaczniejszego ciasta na świecie. Wszak biszkopt jest niekwestionowanym królem słodkości.

Do ciasta potrzebujesz:

5 jaj
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
3/4 mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią

Chociaż w tym przepisie nie ma proszku do pieczenia, biszkopt nie opada i jest puszysty, słowem stworzony do tortu. Jeśli chcesz, aby ciasto było wyższe, możesz dodać łyżeczkę proszku, jednak nie jest on niezbędny. Lubisz piaskowe biszkopty? Zmień proporcje składników i dodaj więcej mąki ziemniaczanej (1/2 szklanki mąki ziemniaczanej oraz 1/2 szklanki mąki pszennej).

jak zrobić biszkopt

Jak zrobić biszkopt – instrukcja krok po kroku

Przygotowałaś składniki i zastanawiasz się jak zrobić biszkopt, który pięknie wyrośnie? Diabeł tkwi w szczegółach. W tym przypadku kluczem do sukcesu jest piana z białek, powinna ona być dobrze ubita. Ale zacznijmy od początku.

Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj część cukru i cukier z wanilią, ubijaj na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj pozostałą część cukru. Po wyjęciu ubijaczek z masy powinny pozostać puste miejsca po nich. Piana gotowa? Czas na kolejne składniki, czyli mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną (bądź kukurydzianą), żółtka. Powoli wymieszaj składniki. W przypadku robota, ustaw najmniejsze obroty. Powstałą masę przełóż do tortownicy. Dno formy warto posmarować masłem i przyprószyć bułką tartą. Opcjonalnie spód można wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię masy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Czas pieczenia: 30-35 minut. Biszkopt do wystudzenia pozostaw w formie. Czekaj cierpliwie. Gdy ciasto ostygnie, oddziel boki od ścianek tortownicy i odwróć do góry dnem, a następnie zdejmij papier. Podziel biszkopt na trzy części i zrób swój wymarzony tort, nakładając ulubioną masę, konfiturę, owoce, posypkę, bitą śmietanę. Pomysłów na apetyczny wypiek z pewnością nie zabraknie, a jeśli nawet inspiracje znajdziesz w Internecie.

Czas przygotowania biszkoptu: około 40 minut.
Liczba porcji: wielkość tortownicy 20-23 cm to 10-12 porcji ciasta.

Jak zrobić biszkopt – garść porad

A na koniec kilka wskazówek, dzięki którym twój biszkopt będzie idealny za każdym razem.

1. Nie dodawaj jaj wyjętych przed chwilą z lodówki. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową.
2. Zanim dodasz mąkę do pozostałych składników, przesiej ją przez sito. Dodajesz proszek do pieczenia? W tym przypadku również użyj sitka. Przesiane składniki połącz z masą jajeczną za pomocą szpatułki — spokojnymi, kolistymi ruchami.
3. Staraj się dokładnie wymieszać mąkę z masą jajeczną, jednak nie mieszaj zbyt długo, bo piana straci puszystość.
4. Podczas ubijania białek dodaj szczyptę soli.
5. Żółtka włączaj do masy stopniowo. Użyj miksera na najniższych obrotach.
6. Nie dodawaj od razu całej ilości cukru. Dosyp stopniowo, gdy piana z białek będzie sztywna.
7. Nie smaruj boków formy tłuszczem.
8. Po wstawieniu ciasta do piekarnika, drzwiczki możesz uchylić dopiero pod koniec pieczenia.
9. Biszkopt jest gotowy, gdy patyczek wbity w jego środek wychodzi suchy.