in

Jak zrobić bitą śmietanę — dwa sprawdzone przepisy na wyjątkowy deser

Znacie lepszy dodatek do ciast, owoców i kawy niż ? Ta puszysta pianka błyskawicznie poprawia nastrój i przemienia zwykłe desery w smakowe arcydzieło. Świetnie sprawdza się na co dzień i od święta. Słowem smakuje zawsze i wszędzie. I nigdy się nie nudzi! Korzystasz z gotowców dostępnych na sklepowych półkach? Czas to zmienić! Przeczytaj nasz poradnik, a dowiesz się jak zrobić bitą śmietanę, która rozpływa się w ustach.

Jak zrobić bitą śmietanę – krótki instruktaż

Klucz do sukcesu stanowi wybór odpowiedniej śmietany, czyli takiej z dużą zawartością tłuszczu, najlepiej pasteryzowanej. Ubijanie niskoprocentowej nie zawsze przynosi oczekiwane rezultaty. Wybór produktu nie powinien być dziełem przypadku. O ile marka nie ma aż takiego znaczenia, o tyle zawartość tłuszczu decyduje o sukcesie twojego deseru. 30% śmietana to kremówka z kolei 36% to śmietana do tortu (tzw. tortowa). Z obu przygotujesz delikatną, apetyczną piankę.
Ponadto śmietanka powinna być słodka. W żadnym wypadku nie kwaśna. Konsystencja nie ma większego znaczenia. Może być i gęsta i rzadka. Puszystości nabierze w trakcie ubijania. Formalności za nami, co dalej? Zanim przystąpisz do działania, wybrany produkt schłodź w lodówce. Śmietanka musi być zimna. Niską temperaturę powinna mieć także ubijaczka i miska (szklana albo metalowa nigdy plastikowa). Ubijaj śmietankę, aż stanie się gęsta, wówczas dodaj cukier puder w proporcjach: 1 łyżka na 200ml śmietany. Jeśli lubisz smak wanilii, dosyp odrobinę cukru waniliowego. Kontynuuj ubijanie rózgą bądź mikserem z odpowiednimi końcówkami przez około 3-4 minuty. Nie przesadzaj z długością ubijania. Nadgorliwość zwykle kończy się porażką, dlatego, gdy otrzymasz optymalną konsystencję, zakończ pracę. W innym przypadku w deserze pojawią się grudki tłuszczu. Jeśli masz zamiar użyć bitej śmietany do tortu, utrwal ją żelatyną. Jak to zrobić? Łyżeczkę żelatyny rozpuść w 2-3 łyżkach wody, a następnie wymieszaj z 200ml śmietanki. Połącz składniki z bitą śmietanką. Tak przygotowaną pianką możesz przekładać ciasto.

jak zrobić bitą śmietanę

Chcesz zaskoczyć gości bitą śmietaną o nietuzinkowym smaku? Dodaj do deseru:

– czekoladę w proszku (łyżka na 250ml) – idealnie rezonuje z wiśniami i malinami,
– otartą skórkę z cytryny – niezastąpiona w deserach z jagodami i bananami,
– kawę rozpuszczalną (łyżka na 250ml) – świetnie komponuje się z cytrusami,
– alkohol – np. łyżka wiśniówki lub aromatycznego rumu do przełożenia tortu.

Jak zrobić bitą śmietanę…bez śmietany?

Chociaż przywykliśmy, do tego, że puszysta pianka powstaje w wyniku ubijania tradycyjnej śmietanki, nie jest to jedyny sposób, na przyrządzenie słodkiego przysmaku. Do przygotowania 4 porcji bitej śmietany bez śmietany potrzebujesz:

1 puszkę mleka kokosowego (koniecznie z lodówki)
około 3 łyżki ksylitolu
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

Mleko kokosowe musi być w formie twardego kremu, nie w postaci płynnej. W tym celu puszkę należy pozostawić w lodówce na całą noc. Schłodzony krem przełóż do miksera. Wodę odlej. Ksylitol warto utrzeć nieco wcześniej np. w moździerzu, tak, aby przypominał cukier puder. Ustaw mikser na najwyższe obroty. Stopniowo dosypuj ekstrakt z wanilii i własnoręcznie przygotowany cukier puder.

Bita śmietana bez śmietany smakuje wybornie posypana czekoladą i siekanymi orzechami. Podawać z galaretką, lodami, ciastkami, kawą. Smacznego!

Składniki:

Porcje:
Wydruk przepisu

Sposób przygotowania: