PrzepisJak zrobić bitą śmietanę?

Jak zrobić bitą śmietanę?

Jak zrobić bitą śmietanę?
Frania
02.07.2020 13:51, aktualizacja: 05.07.2020 10:11

Jak zrobić bitą śmietanę? W teorii to pytanie może wydawać się bajecznie proste. Ale kiedy już przychodzi do praktyki, okazuje się, że nawet połączenie kilku składników może zakończyć się totalną klapą.

Dlatego też pokażę Ci, jak przygotować bitą śmietanę w zaciszu własnego domu. Będzie to kolejny odcinek w ramach cyklu #pysznościodpodstaw.

Sama, rozpoczynając moją przygodę z kuchnią, byłam totalnie "zielona". Mam więc nadzieję, że ten poradnik pomoże Ci uniknąć błędów, które sama popełniam. Powodzenia!

Potrzebne składniki:

Aby zrobić bitą śmietanę potrzebujemy dosłownie trzech składników:

Obraz
  • 250 ml śmietanki 30 lub 36% (pamiętaj, produkt ten musi być dobrze schłodzony)
  • 2 łyżek cukru pudru
  • łyżeczki ekstraktu waniliowego (jeśli chcesz nadać swojej bitej śmietanie smaku)

Ponadto do przepisu będziesz potrzebować mikser i dużą miskę. Pamiętaj, aby naczynie było czyste i suche.

Jak zrobić bitą śmietanę krok po kroku:

  1. Cały proces rozpocznij od ubicia schłodzonej śmietanki.
  2. Następnie dodaj cukier puder.
  3. Jeśli zależy Ci na podkręceniu smaku bitej śmietany, dodaj do niej ekstrakt waniliowy, sok i skórkę z cytryny lub likier migdałowy.
  4. Jak sprawdzić czy bita śmietana jest już gotowa? Wystarczy, że obrócisz miskę dnem do góry. Jeśli mieszanka nie będzie się przemieszczać, to znak, że bita śmietana jest już gotowa.
  5. Jeśli będziesz ubijać mieszankę zbyt długo, może zdarzyć się, że całość się zwarzy. Co wtedy zrobić? Dodaj trochę śmietanki i dalej ubijaj całość. Uważaj jednak, aby nie przegapić momentu, kiedy bita śmietana będzie gotowa.
  6. Bitą śmietanę można przechowywać w lodówce do 24 godzin. Pamiętaj jednak, że lubi pochłaniać zapachy, dlatego przechowuj ją w szczelnym pojemniku z pokrywką.
Obraz

Teraz już wiesz, jak zrobić bitą śmietanę, aby wyszła perfekcyjna za każdym razem. Bita śmietana świetnie nada się do dekoracji wypieków i deserów. Możesz użyć jej również jako składnik masy do wielu ciast. Przepisy znajdziesz na naszej stronie w zakładce Słodkości.

Koniecznie daj mi znać, co myślisz o tym poradniku. Jaki kolejny odcinek chciałabyś zobaczyć?
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także