in

Jak zrobić budyń?

Masz ochotę na coś słodkiego i mniej kalorycznego niż tradycyjne łakocie ? Sięgnij po budyń! Ten deser jest dobry na wszystko, a w szczególności na poprawę nastroju. Świetnie sprawdza się nie tylko jako dodatek do ciasta, lecz także w roli apetycznej przekąski na każdą porę roku. Lekki, słodki, zdrowy! Budyń podbija podniebienia i dorosłych i dzieci, dlatego warto przypomnieć sobie jego aksamitny smak.

Jak zrobić budyń czekoladowy?

Kto nie lubi czekolady? Od wieków jest to niekwestionowany król łakoci, ale niestety, z uwagi na szczupłą sylwetkę nie każdy pozwala sobie na czekoladowe grzeszki. Można zatem zapomnieć o rozkosznym smaku albo własnoręcznie przyrządzić apetyczny deser. Przepisy na domowe budynie bywają rozmaite i zależą przede wszystkim od użytych składników. Niewątpliwie zrobienie deseru z torebki jest znacznie prostsze, ale decydując się na domowy budyń, możesz dowolnie eksperymentować z dodatkami, ze smakiem oraz z konsystencją. Ponadto zyskujesz pewność, że w twoich smakołykach nie ma szkodliwych substancji, konserwantów i emulgatorów. Przygotowanie budyniu nie zajmuje wiele czasu – zaledwie kwadrans i nie wymaga nadzwyczajnych zdolności cukierniczych. Czego potrzebujesz? Oto lista produktów na cztery porcje budyniu.

jak zrobić budyń

Składniki:

2 żółtka
2 łyżki masła
2 szklanki mleka (tj. ok. 500 ml)
4 łyżki cukru
3 łyżki kakao
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Gdy wszystkie składniki znajdują się w zasięgu ręki, nie pozostaje nic innego jak włączenie ulubionej muzyczki i przystąpienie do działania. Gotowi na bliskie spotkanie z domowym budyniem? Zatem do dzieła!

Do rondelka wlej 250ml mleka (jedna szklanka), dodaj masło, umieść garnek na małym ogniu, tak, aby mleko lekko się podgrzało. W tym czasie do miski wlej pozostałą część mleka dodaj cukier, żółtko, mąkę ziemniaczaną oraz kakao. Całość wymieszaj mikserem bądź blenderem. Opcjonalnie możesz użyć łyżki. Perfekcyjnie połączone składniki dodaj do podgrzanego mleka. Czynność należy wykonać bez pośpiechu, cały czas mieszając. Odczekaj aż budyń zgęstnieje po czym zdejmij rondelek z gazu (płyty indukcyjnej). Powstałą masę można jeszcze chwilę mieszać, w ten sposób pozbędziesz się ewentualnych grudek. Czekoladowy deser przełóż do szklanych pucharków lub miseczek, udekoruj ulubionymi owocami i jedz ze smakiem!

Jak zrobić budyń bez mleka?

Chociaż mleko krowie gości w każdym budyniowym przepisie, nie znaczy to, że jest ono składnikiem obowiązkowym i, że osoby z nietolerancją laktozy mogą jedynie pomarzyć o takim deserze. Nic bardziej mylnego. Masz ochotę przygotować oryginalne danie dietetyczne, poczęstunek dla koleżanki wegetarianki, mamy karmiącej, a może słodką przekąskę dla niemowlaka? Domowy budyń bez mleka to strzał w dziesiątkę, szczególnie jeśli wychowujesz małego alergika.

Składniki:

1–2 łyżki Nestlé Sinlac
150 ml soku dla niemowląt, np. morelowo-dyniowego
2 łyżki wody
łyżka mąki ziemniaczanej

Na początek zagotuj sok, następnie dodaj mąkę połączoną z wodą. Mieszaj składnik aż do zagotowania. Po upływie 15 minut dodaj Nestlé Sinlac. Ten budyń najlepiej smakuje na zimno.

Nieco starszym amatorom słodkości proponujemy domowy budyń bez mleka krowiego. W tym przypadku tradycyjny składnik zastąpiony zostanie produktem pochodzenia roślinnego. To doskonała alternatywa dla alergików i poszukiwaczy nowych smaków. Domowy budyń na mleku ryżowym konsystencją przypomina kisiel, natomiast przyrządzony na mleku migdałowym, smakiem i wyglądem nie odbiega od swego tradycyjnego kuzyna.

Ważne: dla dziecka do 4. roku życia polecane jest przyrządzanie budyniu wyłącznie na mleku migdałowym.

Przygotowanie czterech porcji zajmie około 10 minut. Tylko tyle potrzeba, aby powstał zdrowy deser. Oto lista produktów niezbędnych do przyrządzenia bezmlecznego budyniu.

Składniki:

450 ml mleka ryżowego lub migdałowego
2 łyżki cukru
2-2,5 łyżek mąki ziemniaczanej
2 żółtka
1 łyżeczka cukru waniliowego
konfitura truskawkowa bądź inna

Masz już wszystkie niezbędne produkty i co dalej? W miseczce wymieszaj żółtka, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, cukier oraz 100ml mleka roślinnego. Pozostałą część podgrzej w rondelku.

Uwaga: produkty muszą być doskonale wymieszane. Idealną maskę połącz z podgrzanym mlekiem. Mieszaj, aż budyń zgęstnieje. Podawaj z konfiturą.