in

Jak zrobić bulion – wersja szybka i dla wymagających

Bulion to najogólniej rzecz ujmując wywar z mięsa i warzyw, który stanowi bazę dla tworzenia innych potraw. Może on być wykorzystany do zup, sosów, zapiekanek czy tzw. dań jednogarnkowych. Jak zrobić bulion by tworzył odpowiednio aromatyczny wsad?

Szybka opcja dla zabieganych

Popularne i dostępne w każdym sklepie tzw. kostki bulionowe, to najszybszy sposób na utworzenie bulionu. Mają one różne smaki (gdyż teoretycznie opierają się na różnych składnikach). Jeżeli planujesz zrobienie potrawki z cukinii, to doskonale sprawdzi się kostka z kury. W przypadku chęci wzbogacenia smaku rosołu, niezawodną opcją będzie kostka wołowa. Wariacje na ich temat mogą obejmować domieszkę cielęciny czy dodatki w postaci lubczyku. Jak zrobić bulion z kostki? Zazwyczaj potrzebne jest ok 0,5 litra wody na jedną sztukę. Wrzucając ją do wrzątku po kilkudziesięciu sekundach, powstaje bulion. Jednakże cena tej wygody jest bardzo wysoka. Kostki bulionowe mają w swoim składzie głównie sól i tłuszcze utwardzone a ekstrakty w mięsa i warzyw plasują się na wyjątkowo niskim poziomie. Dodatkowo liczne wzmacniacze smaku i aromatu mają schlebiać naszym kubkom smakowym ale ich rzeczywisty wpływ na organizm jest szkodliwy. Jeżeli więc masz tylko okazję, to sporządzaj bulion domowym sposobem.

jak-zrobic-bulion

Jak zrobić bulion drobiowy w domu?

Potrzebujesz mięsa drobiowego – najlepiej wybierz całego kurczaka. Dodaj do niego przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz w ziarnach oraz lubczyk), zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie wrzuć do wywaru warzywa – korzeń pietruszki, marchewkę, seler i cebulę bądź por. Całość gotuj przez kolejną godzinę. Po wyjęciu wszystkich składników, możesz zredukować objętość bulionu (gotując go nadal bez przykrycia) ale nie polecamy tej opcji, ponieważ składniki odżywcze, zawarte w warzywach, zostaną unicestwione przez nadmierną obróbkę termiczną. Przelej porcje bulionu do małych, szczelnie zamykanych naczyń i zamroź je. Sięgając po tak przyrządzoną bazę, będziesz mieć pewność, iż gotujesz zdrowo i odpowiedzialnie karmisz swoich najbliższych. A co z pozostałościami po bulionie? Kurczaka możesz posypać przyprawami i zapiec w piekarniku, dla uzyskania chrupiącej skórki – danie obiadowe masz już gotowe. Oczywiście w mniej angażującej opcji, zjedzenie mięsa może nastąpić bez dalszej jego obróbki. A warzywa potraktuj jako przystawkę bądź wsad do sałatki na kolację.

Optymalizacja w kuchni, drogą do sukcesu

Aby uniknąć wymówki, iż nie masz czasu na samodzielne gotowanie bulionu, dlatego sięgasz po gotowe kostki, spróbuj wykorzystać podwójnie swoją pracę. Prawdziwy rosół, ugotowany przy użyciu mieszanych gatunków mięsa – np. z kury, wołowego i kaczki, może stanowić znakomity bulion. Nastaw zupę w większym garnku, kup obszerniejszą porcję mięsa i to, co zostanie po obiedzie, poporcjuj i zamroź. Uzyskasz w ten sposób naturalny i pełen smaku bulion, praktycznie bez wysiłku. Taka opcja ma jeszcze jedną, wielką zaletę. Na schłodzonym bądź zmrożonym bulionie, zawarty w nim tłuszcz osadzi się na górze. Osoby, którym zależy na lżejszej formie posiłków, będą w stanie łatwo go usunąć i gotować tak, jak lubią.