in

Jak zrobić chipsy w domu i cieszyć się zdrowszym smakiem?

Chipsy to jedna z ulubionych przekąsek każdego z nas. Doskonale sprawdza się w każdej sytuacji – na imprezie, podczas oglądania filmów czy też po prostu jako przekąska. Jednak tradycyjne chipsy dostępne w sklepach zawierają ogromne ilości tłuszczu, soli i konserwantów – to zabójstwo dla szczupłej sylwetki. Na szczęście sami możemy przygotować zdrowszą wersję. Jak zrobić chipsy samodzielnie? Poznaj sprawdzone sposoby!

Zdrowsza alternatywa do pochrupania –

Trudno wyobrazić sobie imprezę, spotkanie ze znajomymi, grilla, oglądanie filmów czy inną, podobną okazję, bez paczki chipsów lub innej chrupiącej przekąski. Spożywanie tego typu pyszności jest wpisane praktycznie na stałe przy takich okazjach. Poza tym, trudno ukryć, że chipsy są po prostu smaczne. Jednak ma to drugą stronę medalu: paczka chipsów to kilkaset nie tylko dodatkowych, ale także niezdrowych kalorii. Nie tylko tuczą i pogarszają zdrowie, ale także nie przynoszą niczego pożytecznego, w związku z czym bardzo szybko robimy się znów głodni. Praktykowanie zajadania się chipsami to szybka i prosta droga do otyłości. Jeśli jesteś więc miłośnikiem tej chrupiącej przekąski, jednak szanujesz swoje zdrowie i wygląd, przerzuć się na ich o wiele zdrowszą i lżejszą wersję, jaką sam przygotujesz w domu. Chipsy domowej roboty mają jeszcze jedną zaletę: ponieważ przygotowujesz je sam, wiesz, co się w nich znajduje! Chipsy takie możesz przygotować zarówno w piekarniku, jak i w mikrofalówce. Wyjdą tak samo dobre (a może nawet lepsze niż sklepowe), a zawartość tłuszczu zostanie zminimalizowana (w przypadku mikrofali – zredukowana do zera). To prosty i smaczny sposób na szczupłą sylwetkę!

Jak zrobić chipsy w domu?

jak-zrobic-chipsy

Chipsy ziemniaczane to prawdziwy hit wśród przekąsek przygotowywanych samodzielnie. W dodatku przygotowanie ich jest niezwykle proste i tanie. Wystarczy bowiem nawet jeden ziemniak (im więcej osób chętnych, tym więcej ziemniaków należy przygotować), obrany i umyty, a także sól i ulubione przyprawy. Przekrojonego na pół ziemniaka tnij na talarki, o grubości nie większej niż 3 mm. Możesz do tego użyć zwykłego noża, jeśli masz wprawę, lub tarki „mandoliny”. Gotowe plasterki wrzucaj do miski z zimną wodą – nie sczernieją. Talarki kilkukrotnie wypłucz, a następnie osusz na ręczniku papierowym. Plasterki umieść jeden obok drugiego na talerzu do mikrofali wyłożonym ręcznikiem papierowym i przypraw je wedle uznania. Teraz wystarczy ustawić moc urządzenia na 100 % i włączyć na 3 – 4 minuty, a następnie odwróć je na drugą stronę i powtórz czynność, zmniejszając moc mikrofalówki o połowę. Pyszne i zdrowe chipsy gotowe! Równie proste do przygotowania i smaczne są chipsy z jabłek. Owoce wystarczy umyć i wydrążyć z nich gniazdo – bez przekrawania jabłka. Następnie pokrój je w cienkie plasterki i połóż na blasze do pieczenia wyścielonej papierem do pieczenia. Do smaku możesz przyprawić je cynamonem. Włącz piekarnik na 200 stopni i piecz jabłka przez godzinę. Następnie obróć plasterki na drugą stronę i powtórz pieczenie. Jabłkowe chipsy to pyszna i zdrowa alternatywa dla tych ze sklepu!