Chleb bez użycia piekarnika jest prawdziwą rewolucją. Dzięki niemu żadne śniadanie nie będzie już takie samo

Chleb bez piekarnika - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Pani M - kuchnia smakowita

Odkrywczość i kreatywność kulinarna nie przestaje nas zaskakiwać. Nasze najnowsze odkrycie: chleb bez piekarnika, jeszcze do niedawna mógłby, nawet dla nas, zabrzmieć jak nonsens. Niemożliwe? A jednak. Sprawdź ten sposób i sama się przekonaj.

Jeśli kiedykolwiek znalazłaś się w sytuacji, w której piekarnik spotkała niespodziewana awaria i tym samym popsuła twoje plany na pieczenie chleba, możemy cię uspokoić. I nie, nie sprawimy tym artykułem, że staniesz się ekspertką od sprzętu AGD i naprawisz piekarnik na własną rękę. Po prostu nie będziesz go chwilowo potrzebowała.

Czy chleb bez piekarnika jest w ogóle możliwy do zrobienia? Cóż, jeszcze do niedawna ciasta bez pieczenia były czymś mocno nietypowym, a dziś każdy się do nich przekonuje. Dlaczego więc nie zastosować podobnego patentu w kwestii chleba? Nie tylko jest to możliwe, lecz również daje fenomenalny efekt.

Chleb bez piekarnika – Pyszności; foto: Canva

A więc do rzeczy: jak taką magię wcielić w życie? Nic prostszego. Oto przepis.

Chleb bez piekarnika

Składniki:

  • 400 g maki pszennej typ 650
  • 220 ml ciepłej wody
  • 8 g suchych lub 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 ml oleju roślinnego

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania rozczynu. Do miski wlej wodę. Pamiętaj, że istotna jest tu jej temperatura. Powinna mieć około 30 – 40 stopni. Teraz dodaj do niej drożdże, sól i cukier. Wszystko wymieszaj i pozostaw na kilka minut, by rozczyn zaczął pracować.

Teraz zacznij stopniowo dodawać przesianą mąkę. Dokładnie zagnieć ciasto, aż stanie się lepkie i elastyczne.

Drugą miskę wysmaruj olejem i przełóż do niej ciasto. Przykryj je czystą ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na co najmniej 4o – 60 minut, do wyrośnięcia. W tym czasie powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie.

Chleb bez piekarnika – Pyszności; foto: Canva

Teraz przygotuj głęboką patelnię. Jej dno wysmaruj olejem i rozprowadź po nim wyrośnięte ciasto, formując chleb. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw na 20-30 minut.

Po tym czasie zacznij smażyć chleb na najmniejszej mocy palnika. Po 20 minutach delikatnie przewróć go na drugą stronę i smaż kolejne 20 minut. Następnie zdejmij chleb i pozostaw do wystygnięcia.

Tak oto powstaje chleb bez piekarnika. Inny przepis, tym razem na chlebek czosnkowy, znajdziesz w tym filmie z naszego kanału na YouTube.

 

 

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×