PoradyCo zrobić, żeby skwarki wyszły bardzo chrupiące? Nie popełniaj tego błędu podczas smażenia

Co zrobić, żeby skwarki wyszły bardzo chrupiące? Nie popełniaj tego błędu podczas smażenia

Chrupiące skwarki - Pyszności; Foto Canva.com
Chrupiące skwarki - Pyszności; Foto Canva.com
10.11.2022 09:28

Są takie osoby, które nie wyobrażają sobie spożywania niektórych dań, bez jednego, konkretnego dodatku. Oczywiście, są nimi skwarki, które dodajemy do ziemniaków, czy pierogów. Podczas smażenia, bardzo łatwo można je zepsuć. W związku z tym, jak zrobić chrupiące skwarki?

Jak zrobić chrupiące skwarki? Utrzymuj kontrolę nad ogniem!

Skwarki należy zaliczyć do tego dodatku, który popularnym daniom dodaje smaku, treściwości i chrupkości. Jest to spowodowane tym, że tłuszcz wieprzowy zawiera charakterystyczny aromat, który podkreśla inne wyjątkowe dania. Smażąc je, dokładamy wszelkich starań, by wyszły one chrupkie. Niestety, ale czasem zdarzają się też takie sytuacje, że wychodzą one miękkie, przez co i smak nie jest już taki sam. Gdzie w tym przypadku popełniamy błąd i jak zrobić chrupiące skwarki?

Pierogi ruskie - Pyszności
Pierogi ruskie - Pyszności

Pamiętaj, by słonina była pokrojona w odpowiednie kawałki - najlepiej, gdy będzie ona wypośrodkowana. Niezwykle ważne jest również to, by ten tłuszcz wieprzowy wrzucać na zimną, a nie na rozgrzaną patelnię. Najlepiej jest smażyć na średnim ogniu. Rosnąca temperatura spowoduje, że tłuszcz będzie się odpowiednio wytapiać. Pewnego rodzaju szok termiczny może spowodować, że większość tłuszczu zostanie w skwarkach, nie wytopi się i przez to skwarki będą miękkie.

Co zrobić, by skwarki były chrupiące? Nie mieszaj ich!

Wspomniane wyżej kwestie są bardzo ważne, ale najważniejsza wydaje się ta, związana z mieszaniem smażących się skwarek. Jest to bardzo ważne, gdyż podczas mieszania uwalnia się woda, co przyczyni się do tego, że skwarki będą gumowate. Jak zatem mieszać i jak zrobić chrupiące skwarki? Wystarczy, że potrząśniemy odrobinę patelnią, dzięki czemu zmienią swój układ i zarumienią się z każdej strony.

Słonina - Pyszności; Foto Canva.com
Słonina - Pyszności; Foto Canva.com

Po usmażeniu, skwarki najlepiej jest wyłowić łyżką cedzakową, dzięki czemu odsączymy je z tłuszczu. Nieco inaczej wygląda sytuacja, gdy chcemy nimi okrasić pierogi. W tym przypadku, dobrze będzie to zrobić razem z wytopionym tłuszczem. Chrupiącymi skwarkami posypiesz ziemniaki, dodasz do kapusty lub żurku.

Chrupiące skwarki wykorzystasz do pierogów. Zobacz na naszym kanale YouTube - 5 pomysłów na pierogi:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także